Kompot ze śliwek

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Kompot z suszonych śliwek robiony jest już od wieków na Boże Narodzenie. Dlaczego? Podczas świąt zwykle jemy więcej niż zwykle, a kompot z suszonych śliwek jest dobry dla naszego układu trawiennego (szczególnie pomocny na zaparcia i zatwardzenia). Poniżej znajdziesz instrukcję robienia tradycyjnego kompotu z suszonych śliwek.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 250 g suszonych śliwek
* 3 łyżki cukru
* kawałek laski cynamonu
* kawałek wymytej i sparzonej wrzątkiem skórki pomarańczowej
* kawałek wymytej i sparzonej wrzątkiem skórki cytrynowej
* kilka goździków
* 1,5 litra wody

1
Śliwki wypłucz i zalej na kilka godzin 2 szklankami zimnej wody, aby zmiękły.
2
Śliwki z wodą po moczeniu przelej do większego garnka i uzupełnij wodą, (w sumie powinno być około 1,5 litra do 2 litrów wody tj. w sumie 6-8 szklanek), dodaj cynamon, skórkę z pomarańczy, cytryny, goździki i gotuj około pół godziny.
3
Po ugotowaniu kompot należy schłodzić i w razie potrzeby dosłodzić.
4
Jeśli chcesz, możesz po ostudzeniu dolać do kompotu pół litra czerwonego wina (opcja wyłącznie dla dorosłych).
?

Wskazówki
* Błonnik zawarty w śliwkach ogranicza wchłanianie do organizmu cholesterolu.

Powiązane porady

Barszcz czerwony z uszkami
Śledź w oleju
Pudełeczka na małe prezenty

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Agniesia2678
26.12.2013
Taki jest najlepszy , robię tak co roku :)

Przepis na tradycyjny kompot z suszonych śliwek.

SKŁADNIKI:

1/2 kg suszonych śliwek bez pestek
cynamon
cukier
skórka z z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc.
Dodać cukier, cynamon, skórkę z cytryny. Gotować 15 - 20 minut. Podawać schłodzony.
zoudi1
08.01.2013
Ja dodałam suszonych fig i rodzynek WYBORNE!