Kluski z makiem

Jak zrobić kluski z makiem?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Kluski z makiem są jedną z tradycyjnych dwunastu potraw wigilijnych. Mak jest symbolem śmierci i pojawia się w wielu potrawach, między innymi w kutii. Poniżej przedstawiam przepis na kluski z makiem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 szklanki mąki
* 2 jajka
* 1,5 szklanki maku
* 4 łyżki miodu
* 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
* 2 łyżki drobno posiekanych migdałów
* 4-5 łyżek rodzynek
* 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej

1
Coraz częściej zamiast klusek używany jest makaron. Jednak, aby tradycji stała się zadość lepiej jest zrobić kluski. Aby zrobić ciasto na kluski przesiej mąkę, wbij do niej jajko, dodaj szczyptę soli (około pół łyżeczki) i stopniowo dodając letniej wody zagniataj ciasto. Ciasto ugniataj tak długo, aż przestanie się lepić do dłoni. Jak już ciasto będzie gotowe podziel je na 3 części i utocz wałeczki, które następnie delikatnie spłaszcz i podziel na kluski. Pozostaw je na chwilę, aby ciasto nieco przeschło.
2
Kluski wrzucaj na gotującą się osoloną wodę. Po wrzuceniu klusek zamieszaj je, aby nie przywarły do dna i poczekaj, aż wypłyną. Od czasu wypłynięcia poczekaj około 5 minut.
3
Opłucz mak, przelej dwa razy wrzątkiem a następnie odsącz i zmiel 3 razy w maszynce. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
4
Zmieszaj mak z miodem oraz rodzynkami, orzeszkami i skórką z pomarańczy, przełóż na posmarowaną masłem patelnię i podsmaż. Zamiast podsmażać masę na patelni możesz wymieszać masę makową z kluskami, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować po wierzchu masłem i zapiec w temp. około 200 stopni.
5
Następnie masę przełóż do klusek i wszystko razem wymieszaj.
?

Wskazówki
* Możesz użyć gotowej masy makowej.
* Zamiast klusek możesz użyć makaronu.
* Do smaku możesz dodać jeszcze łyżkę posiekanej drobno wanilii.
* Najlepszy do klusek z makiem jest miód spadziowy lub gryczany (ze względu na mocny zapach i smak).
* Masło dodane do masy makowej polepszy jej smak.

Powiązane porady

Smażenie karpia
Kompot ze śliwek
Barszcz z uszkami

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Just
16.12.2014
Do zmijasss. Tradycyjne potrawy wigilijne powinny być bez mięsne a nie bez pochodzenia zwierzęcego bo przecież jajka używasz prawie do wszystkiego co przygotowywujesz i śmietana jest od krowy a śledź tez kiedyś żył ... A pozatym jest post w dzień wigilijny, No chyba ze jesteś weganem
bmw
18.10.2012
Do zmijasss-bez przesady,jajka to nie schab
zmijasss
02.12.2011
tradycyjne wigilijne potrawy powinny byc bez produktow pochodzenie zwierzecego.
czyli cos nie tak z tymi jajami ....