Kapusta z grochem

Jak zrobić kapustę z grochem?

MuminkaMuminka - specjalista Tipy.pl
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, przygotowywana przez wiele rodzin jako jedno z dwunastu dań. Groch, jak również fasola i soczewica są symbolami płodności ziemi. Z tego właśnie powodu groch z kapustą miał gwarantować płodność w domu, na polu, w zagrodzie jak również dobre zdrowie.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 750g kiszonej kapusty
* 3/4 szklanki łuskanego grochu (może też być drobna biała fasolka)
* 6 łyżek masła
* Średnia lub duża cebula
* sól, pieprz.

1
Groch zalewamy wrzątkiem i odstawiamy go na około godzinę, aby się namoczył (wówczas zwiększy swoją objętość). Po tym czasie groch stawiamy na ogień, dolewamy trochę wody, aby woda go przykryła i gotujemy, aż zrobi się całkiem miękki.
2
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
3
Kapustę odciskamy (kwas przelewamy do słoika), przelewamy wodą, aby nie była zbyt kwaśna i znów odciskamy. Następnie ją siekamy, zalewamy gorącą wodą (około 2 szklanki) i gotujemy do miękkości na małym ogniu.
4
Do gorącej kapusty dodajemy ugotowany groch oraz cebulę wraz z tłuszczem na którym się smażyła.
5
Całość doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
6
Jeśli kapusta jest za mało kwaśna wówczas dolewamy kilka łyżek wcześniej odciśniętego soku z kiszonej kapusty.

Powiązane porady

karp
Śledź w oleju
Zupa grzybowa

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie