Jak zrobić żur wigilijny?
MuminkaMuminka - specjalista Tipy.pl

Żur wigilijny to co innego niż żurek wielkanocny. Żur wigilijny jest bardziej kwaśny, mocniej doprawiony i składa się w przeciwieństwie od żurku z grzybów i warzyw.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1/2 selera
* 4 suszone grzyby
* liść laurowy
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* pół łyżki majeranku
* pieprz, sól
* -----zakwas----- (opcjonalnie można użyć gotowy zakwas na żurek)
* 10 dag mąki żytniej pytlowej
* 10 dag mąki żytniej razowej
* 2 ząbki czosnku
* skórka razowego chleba

1
Składniki zakwasu zalej litrem przegotowanej wody. Następnie przykryj gazą i odstaw na kilka dni (temp. pokojowa).
2
Grzyby zalej szklanką wody, poczekaj około godziny, aż namokną, po czym przelej je do garnka, uzupełniając wodę (aby w sumie był litr), dodaj warzywa i ugotuj wywar.
3
Po ugotowaniu wywaru wlej zakwas, dodaj przyprawy i zagotuj.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie