Barszcz czerwony z uszkami

Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Nie ma to jak wigilijny, czerwony barszczyk zrobiony z kiszonych buraków. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę proponuję ci poniższy, sprawdzony i doskonały przepis na kiszenie buraków na barszcz wigilijny.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 kg buraków
* 3 litry przegotowanej wody
* kawałek skórki z razowego chleba
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżka cukru
* 3 duże łyżki soli

1
Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2
Starte buraczki zalej zimną i przegotowaną wodą, dodaj łyżkę cukru, szczyptę soli, skórkę z razowego chleba i drobno posiekane ząbki czosnku.
3
Naczynie z buraczkami przykryj gazą i odstaw na bok w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach mamy gotowy zakwas buraczany.
4
Zakwas należy przecedzić i zrobić z niego barszcz czerwony.
?

Wskazówki
* Zakwas można przechowywać kilka tygodni. Jeśli nie chcemy go od razu wykorzystać to należy go zlać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.

Powiązane porady

Domek z piernika
karp
Smażenie karpia

Podobne porady

Komentarze (7)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

teresa
17.12.2015
Czy zamiast chleba można dodać parę łyżek zakwasu barszczu białego własnej produkcji?
kasia
16.12.2015
3 ŁYZKI SOLI CZY SZCZYPTA
si50wa
11.12.2015
To, w końcu , jak to jest szczypta czy 3 łyżki soli?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
barb
16.01.2015
szczypta soli czy 3 lyzki ?
funkcja 1
25.02.2014
Miła pani, frazeologia nie jest Twoją mocną stroną. "cyt. nie ma to jak .....BEZ...Polecam świetną lekturę starych podręczników, np. Gramatyka języka polskiego dla klas piątych i szóstych szkół podstawowych. Ale przepis jest dobry. Greets. Funkcja1
piotr
31.03.2013
ludzie czytajcie co piszecie "nie ma to jak wigilia BEZ czerwonego barszczu ........
kyr
09.12.2011
3 łyżki soli a potem szczypta zdecyduj się