Zupa grzybowa

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?

OnaOna - specjalista Tipy.pl
Zupa grzybowa jest jednym z 12 dań wigilijnych, które koniecznie musi się znaleźć na stole. Wigilijna zupa grzybowa przyrządzana jest zawsze z grzybów suszonych.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2l wywaru z warzyw (seler, marchewka, pietruszka)
* 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków (około 10 – 12 grzybków)
* 1 cebula
* 2 łyżki masła
* pół szklanki śmietany
* 1 kopiata łyżka mąki
* przyprawy: sól, pieprz, 3 kulki ziela angielskiego, koperek
* 2–3 kostki rosołowe (opcjonalnie)

1
Warzywa do wywaru zalej wodą i gotuj przez godzinę.
2
Grzyby opłucz, wyczyść i zalej chłodnym wywarem z warzyw, mocz przez kilka godzin i ugotuj do miękkości (około pół godziny).
3
Grzyby po ugotowaniu wyciągnij z wody (nie wylewaj jej!), pokrój w paseczki i podsmaż na maśle. Na patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulkę i podsmażaj całość, aż cebula zrobi się złota.
4
Całość oprócz mąką i poczekaj, aż się zarumieni. Wlej teraz do grzybów wywar z jarzyn oraz wodę pozostałą po moczeniu się grzybów i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Mieszaj często, aby zupa się nie przypaliła.
5
Zanim podasz zupę na stół zabiel ją śmietaną, dopraw do smaku i posyp koperkiem.
?

Wskazówki
* Zupa grzybowa najlepiej smakuje z kluskami typu łazanki lub świderki.
* Jeśli nie masz wywaru z jarzyn możesz użyć wody i kostek rosołowych.

Powiązane porady

Kapusta z grochem
sałatka ze szpinakiem i granatem
Ryba w cieście

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie