Boże Narodzenie
- Wieczór Panieński i Kawalerski
- Prezenty Ślubne
- Wspomnienia Weselne
- Zaręczyny
- Tradycje Ślubno-Weselne
- Planowanie Ślubu i Wesela
- Moda Ślubna
- Rodzaje Ślubów i Wesel
- Po Weselu
- Wielkanoc
- Halloween
- Dzień Matki
- Dzień Ojca
- Walentynki
- Urodziny
- Sylwester i Nowy Rok
- Prezenty
- Dzień Dziecka
- Weekend Majowy
- Dzień Wszystkich Świętych
- Narodowe Święto Niepodległości
- Dzień Św. Patryka
- Inne Święta i Uroczystości
- Pierwszy Dzień Wiosny
- Andrzejki
- Dzień Babci
- Dzień Dziadka
- Pierwsza Komunia Święta
Strona głównaUroczystościBoże NarodzeniePrzepisy świąteczneJak zrobić śledzie wigilijne w śmietanie?

Jak zrobić śledzie wigilijne w śmietanie?

P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 250 g śledzi matiasów
* 1 dość duża cebula
* 3 ogórki konserwowe
* 1 duże kwaskowe jabłko
* szczypta posiekanej natki pietruszki
* przyprawy: cukier, biały pieprz, ocet
* 1 szklanka śmietany 18%
* 3 łyżki majonezu
1

Śledzie moczymy przez co najmniej dwie godziny w mleku. Po dwóch godzinach dobrze jest je spróbować. Jeśli będą nadal zbyt słone, wówczas najlepiej jest je potrzymać kolejne pół godziny i znów spróbować. Jeśli śledzie są bardzo słone, wówczas można trzymać je w mleku nawet do czterech godzin. Niektórzy moczą śledzie w przegotowanej wodzie, jednak śledzie moczone w mleku są dużo delikatniejsze w smaku.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (8)
Robiłam, są wyśmienite :)
Ja tu znalazłam wiele ciekawych pomysłów na śledzie
Bez śledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko.
Składniki:
400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany,
1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku,
1 średnia cebula,
3-4 liście laurowe,
łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,
sól,
no i oczywiście śledzie :)
Składniki:
400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany,
1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku,
1 średnia cebula,
3-4 liście laurowe,
łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,
sól,
no i oczywiście śledzie :)
W tej chwili robię tę potrawę po raz czwarty od Wigilii.
Gęba w niebie. Podziękowanie
Gęba w niebie. Podziękowanie
po raz pierwszy będe robić takie śledzie. Postanowiłam jednak ze dodam pół na pól, śmietany i jogurtu naturalnego :)
Nie przepadam za śledziami są za słone w wykonaniu mojej mamy. Może ja się popiszę w tym roku śledziami.
a ta pietruszka to do sosu? czy przy wyjeździe na stół jako 'posypka'?
A czy zamiast śmietany moge dać np.jogurt grecki czy inny?gx2m