Śledzie w śmietanie

Jak zrobić śledzie wigilijne w śmietanie?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Śledzie w śmietanie od dawien dawna goszczą na wigilijnym stole. Śledzie są jedną z naszych ulubionych przystawek. Smakują wyśmienicie i zaostrzają apetyt. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 250 g śledzi Matjasów
* 1 dość duża cebula
* 3 ogórki konserwowe
* 1 duże kwaskowe jabłko
* szczypta posiekanej natki pietruszki
* przyprawy: cukier, biały pieprz, ocet
* 1 szklanka śmietany 18%
* 3 łyżki majonezu

1
Śledzie moczymy przez co najmniej 2 godziny w mleku. Po dwóch godzinach dobrze jest je spróbować. Jeśli będą nadal zbyt słone, wówczas najlepiej jest je potrzymać kolejne pół godziny i znów spróbować. Jeśli śledzie są bardzo słone wówczas można trzymać je w mleku nawet do 4 godzin. Niektórzy moczą śledzie w przegotowanej wodzie, jednak śledzie moczone w mleku są dużo delikatniejsze w smaku.
2
Po pomoczeniu śledzi należy je osuszyć, pokroić na paski (w zależności od nas mogą być 1-3 cm). Pokrojone śledzie skrapiamy octem (jeśli ktoś nie lubi octu to można zamiast niego użyć soku z cytryny) i posypujemy pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na bok.
3
Cebulę, ogórki i jabłko teraz kroimy na drobniutką kosteczkę. Mieszamy je z majonezem i śmietaną a następnie dodajemy cukru do smaku.
4
Śledzie zalewamy sosem, wkładamy do lodówki i pozostawiamy na dobę, aby się przeżarło. Najlepiej jednak te śledzie będą smakować po 2-3 dniach.

Powiązane porady

Zupa z karpia
Kluski z makiem
Kapusta z grochem

Podobne porady

Komentarze (8)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

aldona
01.04.2015
Robiłam, są wyśmienite :)
bobik
31.10.2014
Ja tu znalazłam wiele ciekawych pomysłów na śledzie
Agniesia2678
26.12.2013
Bez śledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko.

Składniki:
400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany,
1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku,
1 średnia cebula,
3-4 liście laurowe,
łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,
sól,

no i oczywiście śledzie :)
Hipopopo
24.01.2013
W tej chwili robię tę potrawę po raz czwarty od Wigilii.
Gęba w niebie. Podziękowanie
olka1983
21.12.2012
po raz pierwszy będe robić takie śledzie. Postanowiłam jednak ze dodam pół na pól, śmietany i jogurtu naturalnego :)
daria16rog
12.12.2012
Nie przepadam za śledziami są za słone w wykonaniu mojej mamy. Może ja się popiszę w tym roku śledziami.
renia
17.11.2012
a ta pietruszka to do sosu? czy przy wyjeździe na stół jako 'posypka'?
bmw
05.11.2012
A czy zamiast śmietany moge dać np.jogurt grecki czy inny?gx2m