masa, solna, ozdoby, świąteczne

Jak zrobić ozdoby z masy solnej?

luk2001asz - specjalista Tipy.pl
Masa solna jest plastycznym mazidłem, które służy do modelowania rożnych przedmiotów (np. ozdób świątecznych, figurek, ramek itd.). Twardnieje w procesie suszenia, który często odbywa się w towarzystwie wysokiej temperatury. Modele powstałe z masy solnej mają długą tradycję, już starożytni (Grecy, Egipcjanie, Rzymianie) używali tego plastycznego materiału. Wystarczy trochę wyobraźni i w bardzo prosty sposób można wyczarować atrakcyjną ozdóbkę. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na masę solną.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 200g mąki
* 200g soli
* 125 ml wody
* barwniki spożywcze

1
Najpierw przygotuj misę i wsyp do niej mąkę.
2
Teraz wsyp sól, wlej wodę i barwnik spożywczy.
3
Wszystko ubijaj rękoma ok. 10 min.
4
A oto różne podziały składników na mniejsze i większe porcje:

25g mąki, 25g soli, 15.6 ml wody 1/8 porcji
50g mąki, 50g soli, 30 ml wody 1/4 porcji
100g mąki, 100g soli 60 ml wody 1/2 porcji
200g mąki, 200g soli 125 ml wody normalna porcja
400g mąki, 400g soli 250 ml wody 2 razy większa porcja
5
Teraz przygotuj miejsce pracy, posyp je mąką i połóż tam wyrobione ciasto.
6
Wałkuj je aż do uzyskania grubości ok 30 mm.
7
Jeżeli masz foremki, możesz ich użyć. Możesz też wydrukować jakiś wzór, wyciąć go i z niego od razu ciąć ciasto nożykiem. Oczywiście można najpierw rysować wzór wykałaczką, a potem po prostu ciąć wzdłuż wzoru nożykiem.
8
Teraz tylko wystarczy odłożyć ciasto na 10-20 godz. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces, możesz wstawić to na chwilę do piekarnika lub rozłożyć na tekturkę i położyć na grzejnik.
9
Jeżeli robisz ozdoby na choinkę, nie zapomnij zrobić dziurki na nitkę.
10
Teraz nasze ozdoby są gotowe!
?

Wskazówki
* Jeżeli wstawisz ozdoby do piekarnika, mogą popękać.

Powiązane porady

Aniołki na Wigilię i Boże Narodzenie
Mikołaj
Wieniec z szyszek

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie