ryba po grecku

Jak zrobić rybę po grecku?

summer - specjalista Tipy.pl
ryba po grecku
1 z 7
Ryba po grecku króluje na naszych stołach już od jakiegoś czasu. Znalazła ona rzesze swoich fanów i przyrządzamy ją coraz częściej i coraz chętniej. Jak przygotować naprawdę pyszną rybę po grecku dowiesz się z poniższego artykułu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1kg ryby morskiej, może być dorsz,
* 1 duża cebula,
* 3 ząbki czosnku,
* 3/4 szklanki oliwy,
* 1/2 szklanki mąki,
* 1 liść laurowy,
* puszka suszonych pomidorów,
* słoik marynowane czerwonej papryki,
* sól,
* pieprz.

1
ryba po grecku - krok 3
Wysusz rybę ręcznikami papierowymi i odłóż na bok. Na patelni rozgrzej ¼ szklanki oliwy. Ustaw średni ogień.

W tym czasie obtocz rybę w mące.
2
ryba po grecku - krok 4
Gotową rybę wykładaj na patelnię i zrumień ją z obu stron. Gdy będzie gotowa delikatnie zdejmij ją z patelni. Odstaw.
3
ryba po grecku - krok 5
Czosnek i cebulę obierz i posiekaj.
4
ryba po grecku - krok 6
Zrumień na tej samej patelni na której smażyłaś rybę. Dolej oliwę, jeśli uważasz, że jest jej za mało.
5
ryba po grecku - krok 7
Do cebuli dodaj pomidory i liść laurowy. Duś przez około dziesięć minut. Często mieszaj.

Jeśli papryka nie jest pokrojona w paski – pokrój ją.
6
ryba po grecku - krok 9
Następnie włóż do sosu rybę. Podkręć ogień. Dodaj paprykę. Duś przez pięć minut. Dopraw do smaku. Serwuj z gotowanymi ziemniakami.
?

Wskazówki
Danie to może być zrobione z wyprzedzeniem i przechowywane w lodówce. Wystarczy odgrzać przed podaniem. Niektórzy sądzą, że im dłużej leży tym sos staje się lepszy.

Strona 1 z 7

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie