sernik na herbatnikach

Jak zrobić sernik na herbatnikach?

Becia19 - specjalista Tipy.pl
Rodzajów serników jest mnóstwo. Dlaczego więc piec w kółko te same? Warto urozmaicić sobie jadłospis i segregator z przepisami. Wszystkie potrzebne składniki do upieczenia tego pysznego sernika oraz wskazówki, jak tego dokonać znajdziesz poniżej.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 75g masła, roztopić,
* 1/4 szklanki cukru,
* 1 1/4 szklanki pokruszonych herbatników (najlepiej ciastek digestive - grahamowych),
* 2/3 szklanki bitej śmietany,
* 1 szklanka posiekanej czekolady,
* 1 szklanka posiekanych pikanów (orzechów),
* 500g kremowego, miękkiego serka twarogowego,
* 1/2 szklanki cukru,
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki polewy karmelowej.

1
Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2
W średniej wielkości misce zmieszaj roztopione masło i cukier.
3
Dodaj pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszaj.
4
Wyłóż miksturę na spodzie tortownicy i na jej brzegach.
5
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut.
6
W małym rondelku rozpuść bitą śmietanę. Doprowadź ją do wrzenia.
7
Następnie zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, ale nie mieszaj. Pozostaw na około pięć minut. Teraz lekko przemieszaj.
8
Wylej na ciasto. Posyp orzechami.
9
W średniej misce ubijaj ser i cukier, aż będzie puszysty, a cukier się rozpuści.
10
Dodaj jajka i ubij ser z nimi. Wylej masę serową na orzechy.
11
Włóż do piekarnika na 30-35 minut.
12
Gdy ciasto przestygnie wyjmij je z tortownicy i pozostaw do całkowitego schłodzenia.
13
Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej cztery godziny.
14
Wyjmij z lodówki na dwadzieścia minut przed podaniem. Polej polewą karmelową.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

gorąca czekolada
śledzie w śmietanie
sałatka ze szpinakiem i granatem

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie