Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

axima - specjalista Tipy.pl
Często podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* forma do masła
* masło
* folia spożywcza
* bukszpan
* pieprz

1
Przygotować kostkę 250 g dobrego masła, nie może być za twarde ani zbyt miękkie.
2
Drewnianą foremkę rozłóż. Na każdą połowę włóż folię spożywczą tak, aby jej końce wystawały. Masło podziel na pół i połóż na foli. Następnie dobrze rozprowadź w foremce.
3
Baranka złóż - mocno ściskając foremkę. Nadmiar masła, który wystaje, zbierz nożem
4
Odsuń jedną część foremki i wyciągnij z niej baranka.
5
Możesz zdjąć folię i udekorować figurkę chorągiewką, bukszpanem uszka i ziarenkami pieprzu oczy. Włóż do lodówki, aby masło trochę stwardniało.

Powiązane porady

obrane jajko
soczysta pierś z kurczaka
chrupiące warzywa z patelni

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

miko123
05.04.2012
jeszcze nie próbowałem , ale brzmi obiecująco