Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieGotowanie i PieczenieTechniki gotowaniaJak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?
axima - specjalista Tipy.pl
Często podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* forma do masła
* masło
* folia spożywcza
* bukszpan
* pieprz
1
Przygotować kostkę 250 g dobrego masła, nie może być za twarde ani zbyt miękkie.
2
Drewnianą foremkę rozłóż. Na każdą połowę włóż folię spożywczą tak, aby jej końce wystawały. Masło podziel na pół i połóż na foli. Następnie dobrze rozprowadź w foremce.
3
Baranka złóż - mocno ściskając foremkę. Nadmiar masła, który wystaje, zbierz nożem
4
Odsuń jedną część foremki i wyciągnij z niej baranka.
5
Możesz zdjąć folię i udekorować figurkę chorągiewką, bukszpanem uszka i ziarenkami pieprzu oczy. Włóż do lodówki, aby masło trochę stwardniało.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (1)
miko123
05.04.2012jeszcze nie próbowałem , ale brzmi obiecująco