ajerkoniak

Jak zrobić likier jajeczny?

Bardzo smaczny, domowy przepis na ajerkoniak czyli inaczej likier jajeczny lub adwokat. Idealnie nadający się jako polewa do lodów, ale również jako delikatny napój alkoholowy. Jego przygotowanie jest naprawdę łatwe. Wystarczy przygotować kilka składników, mieć dobre chęci i trochę cierpliwości- i już smakołyk mamy gotowy.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 5 żółtek
* 1 cukier waniliowy
* puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
* szklanka cukru
* szklanka spirytusu
* 100gr wody przegotowanej zimnej

1
Żółtka jajek należy dobrze utrzeć z cukrem.
2
Następnie skondensowane mleko zmiksować.
3
Dodać do żółtek jajek zmiksowane mleko, spirytus i wodę. Miksować do zagęszczenia.
4
Wlewamy do butelek i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (przed spożyciem wstrząsnąć).

Powiązane porady

domowe amaretto

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie