sok marchwiowy

Jak robić soki z warzyw i owoców?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Warzywa i owoce są produktami sezonowymi. W porach roku ubogich w świeże warzywa i owoce do sporządzania napojów stosuje się przetwory: nektary, przeciery, dżemy, owoce utrwalone jako kompoty, soki oraz owoce i warzywa mrożone. Natomiast latem i jesienią powinno się korzystać wyłącznie z warzyw i owoców surowych, bowiem charakteryzują się one wysoką wartością odżywczą.
1
Napoje przygotowuje się z soczystych gatunków warzyw i owoców, które powinny być dojrzałe i świeże, ponieważ uzyskuje się z nich najwięcej soku o doskonałym smaku i aromacie.
2
Do sporządzania soków nadają się następujące warzywa: marchew, pomidory, selery, kalarepa, ogórki, buraki, dynia, korzeń pietruszki. Przy otrzymywaniu soków możemy posłużyć się sokowirówką (pozwala ona na bardzo dokładne jego odciągnięcie) lub wyciskać sok przez gazę z drobno startych warzyw.
3
Z takich warzyw jak rzodkiewka, szczypiorek, koper, nać pietruszki, rzeżucha nie otrzymujemy soku, ale dodajemy je do napoju w postaci rozdrobnionej dla nadania mu określonego smaku i zapachu. Do tego celu możemy również stosować liście selera i pora.
4
Wartość odżywcza soków naturalnych zbliżona jest do wartości odżywczej surowych warzyw, z tym że pozbawione są one błonnika, który usuwa się w procesie wyciskania. Dlatego też soki mogą być spożywane przez osoby, które ze względu na dolegliwości przewodu pokarmowego nie mogą jeść surowych warzyw.
5
Soki owocowe możemy otrzymywać prawie ze wszystkich gatunków owoców. Lepiej jest jednak przygotować napoje owocowe wykorzystując surowe przeciery owocowe. Przeciery zawierają, bowiem więcej substancji odżywczych niż sam sok, a zatem wartość tak sporządzanych napojów będzie wyższa.
6
Sok pomidorowy
Napoje można przygotowywać z jednego gatunku warzyw (np. marchwi, pomidorów) lub owoców (np. jabłek, porzeczek). Lepsze efekty uzyskuje się jednak przy łączeniu soków z kilku gatunków warzyw i owoców. Łączenie takie sprzyja polepszeniu i uatrakcyjnieniu właściwości smakowo-zapachowych, a ze względu na zróżnicowanie składu chemicznego warzyw i owoców, zwiększa się ilość różnorodnych substancji odżywczych. Soki z niektórych warzyw np. selera, korzenia pietruszki ze względu na zbyt intensywny smak i aromat, wymagają łączenia z sokami warzywnymi lub owocowymi o łagodniejszym smaku.
7
Do napojów warzywnych można stosować przyprawy aromatyczne – pieprz, koperek, kminek, gałkę muszkatołową, tymianek, majeranek oraz do napojów owocowych – wanilię, cynamon, goździki.
8
Aby uzyskać pełny aromat z przypraw należy je przed dodaniem do napoju dokładnie rozdrobnić. Przyprawy powinny być stosowane w niewielkich ilościach, aby zachować naturalny zapach i smak produktów, z jakich sporządzany jest napój. Z uwagi na niską zawartość kaloryczną, napoje z owoców i warzyw są bardzo wskazane, dla osób dbających o linię i odchudzających się.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

kawa
zbyt duży apetyt
Nawyki żywieniowe

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Maria
28.07.2015
Dla zdrowi można tylko warzywne. Dla pyszności ale rzadko z owoców - owoce najlepiej zajadać w natrualnej postaci, bo kumulujemy za dużo fruktozy. W nadmiarze jest szkodliwa fruktoza, oczywiście.
Michał
21.01.2013
Chciałbym uzupełnić punkt 2 i 3. Sok można wycisnąć absolutnie z wszystkiego (również z naci pietruszki), wystarczy użyć wyciskarki do soków zamiast sokowirówki. Bez problemów można takie znaleźć chociaż by w sklepach internetowych, czy serwisach aukcyjnych. Są wyciskarki ręczne i elektryczne, z tym że te drugie są dosyć drogie.Kolejna kwestia jest taka, że wyciśnięte soki zachowują o wiele więcej swoich super witaminowych właściwości niż soki uzyskiwane metodą odwirowania. Informacje na ten temat bez problemu można znaleźć w Google.
Serdecznie pozdrawiam.
Rafał Kozioł
31.07.2012
Uwielbiam pić świeże soki,lubię też je robić bo to samo zdrowie!Polecam też innym, gdyż naprawdę poprawia to samopoczucie i wpływa na układ odpornościowy!Może dla wielu to nic nowego ale naprawdę warto.