Diety i Odżywianie
- Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Stomatologia
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

Jak zrobić sernik Dukana?
Dukan - specjalista Tipy.pl

Podczas diety Dukana nie możemy zapomnieć o dukanowskich słodkościach - tylko dzięki nim nie złamiemy zasad. A co najważniejsze - sernik możemy jeść również podczas 1 fazy ataku jak i podczas dni czystych protein.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* pół kg chudego twarogu
* 4 jajka
* 2-3 łyżki słodziku w proszku
* 3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
* 3/4 szklanki odtłuszczonego mleka
* aromat waniliowy
1
Białka ubić na twardą pianę.
2
Ser zmiksować z mlekiem, żółtkami, otrębami, słodzikiem i aromatem a następnie dodać ubitą pianę.
3
Masę przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni C przez około 1h.
?
Wskazówki
* W III fazie diety (stabilizacji) sernik możemy udekorować świeżymi owocami, np. truskawkami.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (4)
Kohani, bardzo proszę podajcie jakiś nieskomplikowany przepis, jak zrobić piernick Dukana?
Sernik cudny :) ja dodalam po szczypcie proszku i sody wyrosl pieknie a jak smakowal.... to bedzie mój ulubiony deser!
sernik mi w ogóle nie wyrósł, w środku ciapowaty, co robię nie tak, robiłam wg przepisu:(
Sernik jest tak okropny, że nigdy w normalnych okolicznościach bym go nie zjadła. Cóż oczywiście okolicznością są wielce nienormalne, za mną 5 kilo :). Efekt jest taki, ze po schłodzeniu nie ma co trzymać w lodówce, bo blaszka wyjedzona do ostatniej grudki serka :)))).
Ja trzymałam w piecu 1,5 godziny, mogłam jeszcze trochę bo wyszedł mokry, a białko zjechało na dół ciasta. Następnym razem dam więcej sera i mniej mleka i "mąki" otrębowej, i więcej słodziku. Olejku nie dałam. Sernik ma dobry słodki, serkowy smak. Dziękuję za przepis :))))
Ja trzymałam w piecu 1,5 godziny, mogłam jeszcze trochę bo wyszedł mokry, a białko zjechało na dół ciasta. Następnym razem dam więcej sera i mniej mleka i "mąki" otrębowej, i więcej słodziku. Olejku nie dałam. Sernik ma dobry słodki, serkowy smak. Dziękuję za przepis :))))