ziemniaki po szwedzku

Jak zrobić ziemniaki po szwedzku (Hasselback)?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Ziemniaki po szwedzku, tzw. hasselback potatoes coraz śmielej wkraczają na nasze stoły. I nic w tym dziwnego. Kuchnia polska przyzwyczaiła nas do ziemniaków przyrządzanych na różne sposoby. Nie negujemy więc żadnych pomysłów na ziemniaki, lecz chętnie je próbujemy. Zwłaszcza, gdy są banalnie proste, tak jak proponowane tutaj ziemniaki po szwedzku. Zachęcam do przygotowanie tych pięknie się prezentujących na naszych talerzach ziemniaków. Proponowany przepis jest bardzo prosty, niewyszukany. Ty jeśli tylko masz ochotę możesz powkładać między plasterki ziemniaka ser, szynkę – cokolwiek przyjdzie Ci do głowy.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 duże (długie) ziemniaki,
* oliwa z oliwek,
* masło,
* sól koszerna,
* starty żółty ser,
* 2 ząbki czosnku,
* jogurt naturalny lub kremowy serek homogenizowany,
* świeży szczypiorek.

1
Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2
Umyj dokładnie ziemniaki. Możesz je też obrać jeśli chcesz.
3
Połóż je na najbardziej płaskiej powierzchni lub umieść w drewnianej łyżce. Każdy po kolei oczywiście. Dzięki umieszczeniu ziemniaka w łyżce nie będzie się on przekręcał.
4
Za pomocą ostrego noża i zacznij nacinać ziemniaki tak, jakbyś chciała je pokroić w talarki. Ale UWAGA – nie przecinaj ziemniaków do końca. Tylko je natnij. Mniej więcej na 2/3 długości. Powtórz z pozostałymi ziemniakami.
5
Włóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego i polej je oliwą z oliwek między plasterkami..
6
Między niektóre plasterki włóż cieniutko pokrojony czosnek. Posyp ziemniaki solą.
7
Na wierzchu połóż pokrojone w plasterki masło.
8
Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez godzinę lub do momentu gdy upieką się na złoty kolor.
9
Tuż przed końcem pieczenia wyjmij ziemniaki i posyp je żółtym serem. Włóż do piekarnika na pięć minut.
10
Ziemniaki po szwedzku
Serwuj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kremowym serkiem (możesz też podawać ze śmietaną jeśli lubisz i nie jesteś na diecie). Posyp szczypiorkiem.

Powiązane porady

bruschetta
frytki z cukinii
Pasta z cukinii

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

dagmara
03.04.2017
Kolejny raz się nie zawiodłam :) Ziemniakia zawsze smakują wyśmienicie!