gyros

Jak zrobić gyros?
Hose - specjalista Tipy.pl

Masz ochotę na grecką kuchnię? Marzy ci się przyrządzony ze świeżych składników gyros? Dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na pyszny gyros z wołowiny i jagnięciny. W połączeniu z pitą, pomidorami i sosem tzatziki, pozwoli ci poczuć śródziemnomorski klimat we własnym domu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
* 0,5 kg mielonej jagnięciny (opcjonalnie możesz zastąpić jagnięcinę identyczną porcją wołowiny)
* ½ szklanki bułki tartej
* 2 ząbki czosnku, rozgniecione
* 2 łyżeczki oregano
* 2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka pieprzu

1
W dużej misce dokładnie zmieszaj ze sobą wszystkie składniki.
2
Następnie wyłóż mięsną masę na stolnicę i zagniataj przez 10 minut tak, jak zagniatasz chleb. Unieś mięso lekko do góry, by oderwać je od stolnicy, a następnie znów energicznie zacznij je ugniatać. Ten etap jest kluczowy do uzyskania odpowiedniej konsystencji gyrosa.
3
Uformuj z mięsnej masy płaski bochenek. Osobiście preferuję ułożenie go na papierze woskowym na grubość ok. 8cm. Następnie owijam gyrosa kolejnym kawałkiem papieru woskowego i wygładzam jego brzegi, by po upieczeniu elegancko się kroił.
4
Umieść gyros w wysokim naczyniu żaroodpornym (naczynie musi być głębokie, ponieważ z gyrosa będzie wydzielał się tłuszcz). Włóż go na około godzinę do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika. Alternatywnym sposobem jest przyrządzenie gyrosa na grillu. W tym przypadku musisz pamiętać by często go obracać. Wówczas każdy kawałek będzie smakowity i soczysty.
5
Ostudź gotowy gyros przynajmniej przez 10 minut i pokrój na cienkie kawałki.
6
Podawaj owinięty w pitę, z frytkami, kilkoma plastrami pomidorów i sosem tzatziki.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie