Żywność
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Desery

Jak przechowywać sery?
Ajla - specjalista Tipy.pl

Tak jak wszystkie artykuły łatwo psujące się – sery należy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, przy odpowiednich warunkach higienicznych w we właściwych opakowaniach. Poniżej podajemy okres przechowywania serów żółtych i białych.
1
Sery żółte w chłodziarce mogą być przechowywane około 10 dni. Należy jednak pamiętać o zabezpieczeniu ich przed wysychaniem. Zaleca się stosować jako opakowanie papier pergaminowy, folię aluminiową lub szczelny pojemnik plastikowy.
2
Ser wysuszony można zetrzeć na tarce i zużyć do posypania kanapek, zapiekanek, pizzy, makaronów itp.
3
Świeży ser biały zachowuje świeżość zaledwie 2-3 dni. Toteż chcąc przechowywać go przez kilka dni, należy przechowywać go w szczelnym plastikowym pojemniku.
4
Jeśli ser biały wskutek zbyt długiego przechowywania stracił walory smakowe, a powierzchnia stała się oślizła i mazista, nie znaczy to że ser ten nie nadaje się do spożycia. Należy go poddać zgliwieniu, a następnie przetopić i doprawić kminkiem i papryką.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (2)
ika
01.12.2017Moja mama wkłada ser żółty do solidnego foliowego woreczka i wysysa z niego (odkurzaczem) powietrze, potem zakręca, ale tak solidnie i związuje worek sznureczkiem i taki ser dłużej przetrwa.
Do zjedzenia na bieżąco wkłada ser do pojemnika, na dno daje folię aluminiową.
Do zjedzenia na bieżąco wkłada ser do pojemnika, na dno daje folię aluminiową.
endo
04.04.2012Czy można ser żółty przechowywać tak, że najpierw owijamy w papier śniadaniowy, a następnie wkładamy do torebki foliowej i trzymamy na górnej półce?