Jak zrobić beziki kawowe?

axima - specjalista Tipy.pl
Nikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* a/ 8 białek,
b/ 1 szklanka cukru,
c/ ¾ szklanki cukru pudru,
d/ 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
e/ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
f/ 1.5 szklanki wiśni bez pestek z sokiem,
g/ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
h/ 250ml śmietany kremówki,
i/ ½ łyżeczki cynamonu
j/ 3,5 łyżki cukru

1
Białka ubijamy na sztywną pianę, dajemy cukier i cukier puder. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
2
W małej ilości przegotowanej wody rozpuszczamy kawę. Ostudzoną mieszamy z pianą. Na blaszki wyłożone pergaminem, wyciskamy parzystą ilość bezików, wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy przez 8-9 godzin w temperaturze 100 st.C.
3
Do soku z wiśni wkładamy cynamon, 2,5 łyżki cukru i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i dodajemy do soku- przez chwilę jeszcze gotujemy. Następnie studzimy.
4
Śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru ubijamy. Na jedną część bezików nakładamy śmietanę i wisienki, a drugą przykrywamy. Smacznego!

Powiązane porady

pierś z kurczaka
róża z czekolady plastycznej
szybkie obieranie pomarańczy

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie