Jak upiec chleb?

axima - specjalista Tipy.pl
Chleb od lat jest jednym z najlepszych polskich przysmaków. Będzie on wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy i dekoracją każdego stołu. Świeżo upieczony sprawi, że w całym domu rozniesie się wspaniały zapach....
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* a/ 400g mąki,
* b/ ½ łyżeczki cukru
* c/ 20g drożdży,
* d/ 200ml letniego mleka,
* e/ 1 łyżeczka soli,
* f/ 50g masła,
* g/ zioła np.ząbek czosnku, szczypiorek, bazylia i pietruszka,
* h/1 łyżka margaryny
* i/ 1 żółtko.

1
Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże z cukrem. Roztopić masło.
2
Do naczynia wsypać przesianą mąkę z solą, dodać drożdże i roztopione masło. Wszystko razem zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i poczekać aż podwoi swoją objętość.
3
Formę podłużną - keksową natłuścić i obsypać mąką. Ciasto ponownie zagnieść dodając zioła. Uformować bochenek i włożyć do formy.
4
Jajko roztrzepać i delikatnie pędzelkiem posmarować ciasto. Chleb odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
5
Wstawić do piekarnika na 50 minut i piec w temperaturze 190 st.C. Przed wyjęciem chleba sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest upieczony. Smacznego!

Powiązane porady

zagniatanie ciasta
Papilotki zrób to sam
odmierzanie składników

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie