Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieGotowanie i PieczeniePodstawy pieczeniaJak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?
axima - specjalista Tipy.pl
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* a /300g mrożonego ciasta francuskiego
* b/ 35g cukru,
* c/ 150g zmielonych orzechów włoskich
* d/ 1 -2 łyżek miodu,
* e/ 100g cukru pudru
* f/ 2 jajka,
* g/ szczypta cynamonu
1
Białka oddzielamy od żółtek i mieszamy z orzechami, miodem, cukrem i cynamonem. Mieszamy tak długo, aż powstanie gładka masa.
2
Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o bokach 12x12cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę masy orzechowej. Rogi kwadratu połączyć razem. Wyłożyć ciastka na blaszkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
3
Rogi kwadratu połączyć razem. Wyłożyć ciastka na blaszkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
4
Piec w piekarniku nagrzanym do 190st. C około 30 min. Z cukru pudru zrobić lukier i posmarować nim wystudzone ciasteczka.
Smacznego.
Smacznego.