Jak zrobić sernik z rodzynkami i migdałami?

axima - specjalista Tipy.pl
W Polsce większość uroczystości nie odbędzie się bez wyśmienitego sernika. Jest to - można powiedzieć - jeden z naszych narodowych wypieków. Delikatny i lekki - długo można delektować się jego smakiem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* a/ 1 kg twarogu zmielonego,
* b/ 6 kropli olejku waniliowego,
* c/ 3 jajka,
* d/ 200ml śmietany 18%,
* e/ 2-3 łyżek budyniu waniliowego,
* f/ 150g cukru,
* g/ 50g posiekanych migdałów,
* h/ 50g rodzynek,
* i/ 2 łyżki mleka,
* j/ 1 żółtko.
* Kruche ciasto – składniki:
* a/ 200g mąki,
* b/ 1 jajko
* c/ 50g cukru,
* d/ szczypta soli,
* e/ 120g masła,

1
Wysmaruj dobrze tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm.
2
Do naczynia wsyp mąkę, pokrojone masło, cukier i jajko, dodaj szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto włóż do lodówki na 20 min.
3
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
4
Do twarogu dodaj olejek waniliowy, budyń w proszku, żółtka, cukier i śmietanę. Masę tak długo ucieraj, aż powstanie jednolita masa.
5
Rodzynki obtocz w mące i razem z migdałami wymieszaj z masą. Następnie dodaj ubite biał i delikatnie wymieszaj.
6
Tortownicę obłóż kruchym ciastem. Następnie wlej masę serową.
7
Żółtko wymieszaj z mlekiem i delikatnie pędzelkiem posmaruj wierzch ciasta.
8
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C- 200 st. C. Piecz ok. 30-35 min.
9
Ostudzone ciasto wyciągnij z tortownicy i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Powiązane porady

gotowanie
zagniatanie ciasta
ubita śmietana

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie