Jak zrobić keks orzechowy?
axima - specjalista Tipy.pl

Keks poniżej proponowany jest ciastem z dużą ilością orzechów i aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową. To pyszne ciasto będzie miłym uwieńczeniem przyjacielskiego spotkania i zapewni miłą atmosferę.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* a/ 8 białek,
* b/ 3 żółtka
* c/ 3 szklanki mąki,
* d/ 1 kostka margaryny- 250g
* e/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* f/ 1 cukier waniliowy 16g,
* g/ 300g orzechów włoskich,
* h/ 2 szklanki cukru,
* i/ 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej,

1
Wysmaruj foremkę keksową masłem i posyp bułką tartą. W rondelku rozpuść margarynę.
2
Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo jajka i cukier wymieszany z cukrem waniliowym ciągle ucierając.
3
Przesianą mąkę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo wsypujemy do ciasta. Następnie ciągle mieszając wlewamy małym strumieniem roztopioną margarynę.
4
Posiekane orzechy i skórkę pomarańczową wymieszaj z ciastem
5
Włożyć ciasto do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto piec około 45 min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Smacznego!

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie