Jak zrobić szarlotkę biszkoptową?
axima - specjalista Tipy.pl

Delikatna, pulchna i zarumieniona szarlotka biszkoptowa jest dobra na każdą okazję. Podana do herbaty stanowi pyszny smakołyk, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć.....
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 7 jajek,
* 7 łyżek mąki luksusowej,
* 7 łyżek mąki kartoflanki,
* ¾ szklanki cukru,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* fmus jabłkowy ,
* 1,5 łyżeczki cynamonu.
* szczypta soli,

1
Zagotuj mus jabłkowy i wymieszaj z cynamonem – ostudź.
2
Blaszkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem.
3
Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij ją na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier i cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa urośnie i zrobi się pulchna, dołóż mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj.
4
Biszkopt wlej na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 st.C. ,Przed wyjęciem ciasta sprawdź,czy jest upieczone.
5
Gdy biszkopt ostygnie, wyciągnij go z blaszki, pergamin wyrzuć. Na formę włóż świeży pergamin. Ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty. Spodni blat umieść w blaszce. Ciasto posmaruj musem jabłkowym i przykryj drugim blatem.
6
Polukruj szarlotkę. Dla dekoracji możesz lekko posypać kolorową.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie