Jak upiec mazurek?

axima - specjalista Tipy.pl
Nic nie smakuje tak, jak mazurki podane do kawy. Pięknie przybrane są ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Ich zapach przywróci wspomnienia z wcześniejszych lat....
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 3/4 szklanki cukru pudru,
* 1 kostka masła,
* 4 żółtka,
* bakalie (rodzynki, orzechy, płatki migdałów),
* 60g czekolady mlecznej,
* 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia,
* dżem morelowy.

1
Ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szybko ugniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
2
Ciasto rozwałkować po wyjęciu z lodówki. Uformować w owalne kawałki. Blaszkę natłuszczamy i układamy mazurki - można je nakłuć widelcem.
3
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30 min. (Powinny mieć złocisty kolor).
4
Upieczone mazurki posmarować dżemem morelowym i posypać bakaliami. Rozpuścić czekoladę i cienkim strumieniem polać po bakaliach. Smacznego!

Powiązane porady

spaghetti bolognese
masa marcepanowa
krówki

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie