sos żurawinowy

Jak zrobić sos żurawinowy?

Morwa - specjalista Tipy.pl
Sos żurawinowy rządzi w naszych kuchniach. Dodajemy go do mięs, ryb, pasztetu. Dodaje bardzo wyrafinowanego smaku naszym potrawom. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego sosu zdecydowanie polecam przygotowanie takowego. Palce lizać!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 szklanka cukru (ok 200g),
* 1 szklanka wody,
* 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny,
* opcjonalnie: skórka pomarańczowa, rodzynki, porzeczki, cynamon, gałka muszkatołowa.

1
Umyj żurawinę.
2
Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił w wodzie.
3
Dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gdy będzie wrzeć, skręć ogień. Duś przez 10 minut.
4
Na tym etapie wrzuć wybrane dodatki.
5
Zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak sos wystygnie zrobi się gęstszy.

Powiązane porady

majonez domowej roboty
sos marinara
sos słodko-kwaśny

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Blue
22.12.2012
prosty,a fantastyczny przepis,zurawina jest wysmienita,jesli ktos lubi takie slodko-kwasne klimaty ,extra jako dodatek do mies,wedlin,pasztetu,a jaki zapach!robie co roku na Boze Narodzenie.