Jak zrobić tort bananowy?

axima - specjalista Tipy.pl
Tort bananowy jest bardzo smaczny i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jego wspaniały, owocowy smak przeniesie cię w krainę szczęśliwości i wiecznego uśmiechu:)
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 6 jajek,
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka mąki,
* ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
* szczypta soli,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Składniki na krem:
* 2 opakowania serka homogenizowanego,
* 2-3 łyżki gęstej śmietany,
* 1 opakowanie cukru waniliowego 16g
* 125g masła,
* 3 łyżeczki żelatyny,
* 4 banany,
* 1 cytryna,
* 4 łyżki wiórków kokosowych,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 1 polewa do ciast biała lub mleczna.

1
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i delikatnie posyp bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, żółtka wraz z cukrem utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek i wymieszaną mąkę stopniowo dodawać do żółtek ciągle mieszając.
2
Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Piec w temperaturze 180 st.C
3
Cytrynę zetrzeć i wycisnąć sok, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Masło utrzeć wraz z cukrem pudrem. Dwa banany obrać i rozgnieść. Serki wymieszać z cukrem waniliowym, bananami i śmietaną. Dodać skórkę i część soku z cytryny i wszystko razem zmiksować. Rozpuszczoną żelatynę wlać delikatnie do kremu, dodać masło i cukier i tak długo miksować, aż krem zacznie gęstnieć.
4
Ostudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Banany obrać i pokroić- lekko skropić pozostałym sokiem z cytryny. Biszkopty można skropić lekko wodą z cukrem i posmarować je kremem. Wierzch i boki ciasta również posmaruj kremem. Boki posyp wiórkami kokosowymi, a wierzch udekoruj bananami, polej cienkim strumieniem polewą do ciast

Powiązane porady

Ubijanie białka
przyprawy
gotowanie

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie