kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* mięso
* jelita
* maszynka do mielenia
* sól
* pieprz
* woda
* słodka papryka w proszku
* gorczyca
* czosnek
* cukier
* pektosol
* gałka muszkatołowa
*

1
Zmiel mięso. Możesz użyć na przykład dwóch części wieprzowego i jednej wołowego lub z indyka, w zależności od twoich upodobań kulinarnych. Ważne, by razem było go 10 kg. Powinno też być chude, by kiełbasa nie była za tłusta, oraz pozbawione ścięgien.
2
Wieprzowina powinna być zmielona grubiej, niż wołowina lub indyk.
3
Wymieszaj mięso z kopiastą łyżeczką świeżo zmielonego czarnego pieprzu, trzema łyżkami słodkiej papryki, małym opakowaniem gorczycy, 5-6 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżkami cukru, 18 dag peklosoli, gałką muszkatołową według uznania (nie za dużo). Zagnieć wszystko dokładnie, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Spróbuj, czy nie trzeba bardziej przyprawić.
4
Dodaj szklankę wody i ponownie zagnieć. Jeżeli trzeba, dodaj jeszcze trochę wody, ale najwyżej jeszcze jedną szklankę.
5
Przykryj mięso i zostaw na około 2 godziny.
6
Napełnij jelita. Najwygodniej będzie zrobić to za pomocą maszynki do mielenia z końcówką do napełniania kiełbas. Zakręć i zawiąż jednej koniec jelita. Napełnij je na taką długość, jaką chcesz mieć kiełbaskę. Następnie ukręć koniec, utnij i zawiąż. Podobnie postępuj z resztą. Możesz też ułożyć kiełbasę w wianki.
7
Nakłuj każdą kiełbasę w kilku miejscach, aby usunąć powietrze, które dostało się podczas napełniania.
8
Sparz kiełbasy przez około 5 minut we wrzątku, jednak nie dopuszczaj do zagotowania wody.
9
Kiełbaski, kiedy już wystygną, uwędź w wędzaku, aż osiągną ładny brązowy kolor (ale nie za ciemny, gdyż jelita staną się twarde).
10
W zimnym i rzadkim dymie czas wędzenia wyniesie 3-5 godzin, w ciepłym i gęstym 1,5 godziny, a w gorącym około 1 godziny (w tym przypadku otrzymasz kiełbasę pieczoną, której nie należy wcześniej zaparzać).
?

Wskazówki
* Jeżeli chcesz mieć prawdziwie swojską kiełbasę, mięso kup nie w sklepie, a prosto od hodowcy.

Powiązane porady

Stek w marynacie
Pieczony kurczak z pomarańczami
Kotlety mielone z kurczaka

Podobne porady

Komentarze (12)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

odi
04.04.2017
zdrowa z pektosolą - to trucizna .
smerf maruda
05.01.2017
Swojska kiełbasa i pektosol....dobreeeeeeeeeeee..:-)))
ed
06.07.2016
wg przepisu mojego nieżyjącego Dziadka do wędzęnia kiełbasy należy użyć gałęzi leszczyny, wiśni i jabłoni odmiana antonówka i wędzimy w specjalnym dole wykopanym w ziemi a nie w żadnym grilu
paweł
08.01.2016
A ja już dawno zastąpiłem peklosól zwykłą solą w ilości ok 17-18g/kg farszu oczywiście tylko w kiełbasie, I kolor jest ładny jest praktycznie taki sam jak w przypadku peklosoli. Podstawowa rzecz przy wyrobie kiełbasy to nie przesadzić z jej chudością a przy wędzeniu dobre wysuszenie przed właściwym wędzeniem. Jestem amatorem totalnym ale zawsze wszystkim smakują moje wędliny. Pozdrawiam niedługo muszę coś zamieszać i we flaka wstawić, bo zapasy się kończą;)
zibi123
09.12.2015
podstawowy blad przy robieniu kielbasy Mieso najpierw kroimy na mniejsze kawalki i dajemy sol 1,5 dag na kilo Jesli dajemy rozne miesa to kazde osobno Obowiazkowo do kielbasy dajemy podgardle okolo 15 procent Dopiero po dwoch dniach mielimy i robimy kielbaske
zako75
19.01.2015
Po jutrze biorę sie za wedzenie polędwiczki,szynki i schabu. Zrobię tez kielbache według powyższego przepisu.
zako75
19.01.2015
Po jutrze biorę sie za wedzenie polędwiczki,szynki i schabu. Zrobię tez kielbache według powyższego przepisu.
kriss
29.12.2014
nie pektosol ale peklosól znany jako E250.
Rakotwórczy, zwłaszcza podczas gotowania takiej kiełbaski.
kyla
19.12.2014
Po to, żeby mieć satysfakcje, że zamiast oglądać tv zrobiłeś sobie wyśmienitą kiełbasę, bez konserwantów, spulchniaczy, 10l wody i Bóg jedyny wie czego jeszcze. Dlatego napisane jest,że mięso najlepiej u producenta lub bezpośrednio od rolnika. Po to browar.
browar
22.02.2014
ludzie, a po co robić swoją, jeśli w sklepie można dostać kiełbasę wiejską od henrk kani bez konserwantów? :)