Ziemniaki z piekarnika

Jak zrobić zapiekane ziemniaki z boczkiem?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Bardzo pyszne i aromatyczne ziemniaczki! Ziemniaczki można również zawinąć w duże plastry boczku, jednak w tym przypadku ziemniaki powinny być stosunkowo małe. Tak przygotowane ziemniaki można podawać z sosem śmietankowym.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* ziemniaki
* boczek (może być szynka, kiełbasa)
* sól
* pieprz
* zioła do smaku

1
Obrane ziemniaki
Surowe ziemniaki obrać i zrobić nacięcia (ale nie do końca, tak, aby został 1 cm od spodu nienacięty).
2
Ziemniaki z boczkiem
W nacięcia włóż plasterki boczku.
3
Ziemniaki z boczkiem, solą i pieprzem
Ziemniaki posyp solą i pieprzem. Zawiń w folię.
4
Pieczenie ziemniaków w piekarniku
Ziemniaczki owinięte w folię umieść w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C, przez 45-50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i odmiany ziemniaków). Ugotowane ziemniaki posyp ulubionymi ziołami.

Powiązane porady

Pasztecik z kurczakiem
Bakłażan z sosem pomidorowym
frytki z cukinii

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie