- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak przyprawić rybę?
Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl
Do przyprawienia ryb użyj koperku. Koperek jest najpopularniejszym ziołem dodawanym do ryb. Jakkolwiek postanowisz przyrządzić rybę, to będzie pyszna, jeśli oprócz koperku doprawisz ją równocześnie cytryną i pieprzem. Możesz zastosować koperek świeży lub suszony, jednak pamiętaj że traci on swój smak w krótkim czasie po zasuszeniu.
Polepsz smak ryby estragonem. Ma on zapach i smak podobny do anyżu. Estragon uważany jest za jeden z czterech najlepszych ziół kuchni francuskiej i jest doskonałym uzupełnieniem wszystkich rodzajów ryb. Najlepiej sprawdzi się jednak jako dodatek do ryb gotowanych i skorupiaków.
Dopraw rybę majerankiem. Możesz zastosować zarówno ten świeży jak i suszony. Często występuje on w mieszankach ziół np. w ziołach prowansalskich. Majeranek najlepszy będzie do śledzi, łososia, flądry, raków i małż.
Dodaj do ryby aromatyczny rozmaryn. Możesz używać zarówno ten świeży jak i w postaci suszonej. Rozmaryn doda grillowanej rybie delikatny musztardowy posmak. Rozmaryn będzie najlepiej smakować z łososiem, węgorzem i innymi tłustymi rybami oraz z pieczonymi rybami śródziemnomorskimi. Zioło to można łączyć z sokiem pomarańczy.
Podkreśl smak ryby za pomocą oregano. Oregano zwykle kojarzy się z pizzą, jednak jest doskonałym ziołem do doprawienia ryb - szczególnie pieczonych ryb śródziemnomorskich i małży oraz do pasztetów rybnych. Ziołem tym najlepiej posypać rybę smażoną na oliwie z oliwek lub dodać je do sosu zrobionego z roztopionego masła. Świeże oregano powinno być utarte w moździerzu, aby wydobyć najlepszy smak.
Bazylia nadaje się nie tylko do pomidorów i mozzarelli, jednak również do ryb, a w szczególności do smażonych ryb śródziemnomorskich, skorupiaków i małż.
Kolendry możesz użyć do całych ryb pieczonych w folii oraz do skorupiaków. Przykładowo, krewetki będą wspaniale smakować z kolendrą połączoną z czosnkiem.
Do śródziemnomorskich ryb pieczonych i skorupiaków możesz dodać aromatyczną miętę zieloną.