Pierś z indyka z żurawiną

Jak zrobić pierś z indyka z żurawiną?

Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl
Pierś z indyka z żurawiną to danie, które z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest zdrowe, pożywne i zawiera niewiele kalorii. Wykonanie tego dania nie sprawi ci wielu problemów i z pewnością zachwyci nie tylko ciebie. Doskonała kompozycja składników sprawia, że trudno się oprzeć tej potrawie. Możecie ją przyrządzić na specjalna okazję lub na co dzień. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na wyśmienitą pierś z kurczaka.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 50 dkg fileta z indyka (lub kurczaka)
* olej
* sól
* pieprz
* 15 dkg żurawiny
* 1 łyżka miodu
* 1 pomarańcza

1
Skórka pomarańczowa
Zetrzyj skórkę pomarańczy.
2
Sok z wyciśniętej pomarańczy
Wyciśnij sok z pomarańczy (powinno się go uzyskać około 50ml).
3
Filet z indyka w kawałkach
Filet pokrój na małe kawałki.
4
Podsmażanie indyka
Filet podsmaż na rozgrzanym oleju przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
5
Sos żurawinowy
Zrób sos. Włóż do rondelka żurawinę, miód i sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut cały czas mieszając. Na koniec dodaj skórkę pomarańczy i gotuj przez kolejne 5 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Gotowe filety zmieszaj z sosem.

Powiązane porady

kiełbasa
kaczka z jabłkami
Tajskie zielone curry

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie