jogurt domowej roboty

Jak zrobić jogurt w domu?

Wiem co jem! Hasło ostatnio jest bardzo modne, dlaczego by nie zastosować go również do jogurtu? Jego przygotowanie tak naprawdę jest banalnie łatwe i zajmuje niewiele czasu, a delektowanie się własnoręcznie przygotowanym jogurtem - bezcenne. Zalety są oczywiste: - otrzymujemy produkt, bez chemicznych "ulepszaczy" - doskonale wiemy co znajduje się w środku - koszt jego przygotowania jest dużo niższy niż zakup gotowego jogurtu w sklepie
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* garnek z pokrywką
* kubek kupnego jogurtu naturalnego (ilość zależy od ilości użytego mleka)
* mleko - nie UHT!!!!

1
Najpierw należ wyjaśnić dokładnie kwestie mleka. Najlepsze byłoby świeże mleko prosto od krówki, niestety w miejskich realiach jest to prawie niemożliwe, więc można kupić mleko w woreczku takie o krótkim okresie ważności. Najważniejsze, aby nie było to mleko UHT, ponieważ wtedy jogurt po prostu nie wyjdzie.
2
Proporcje przedstawiają się następująco: na 1 część jogurtu przypada 10-15 porcji mleka.
Mleko należy zagotować, a następnie ostudzić do temperatury 40 st.C.
3
Gdy mleko już wystygnie dodajemy zaczyn, czyli w naszym przypadku kupny jogurt. Aby mieszanina się nie zważyła, najpierw dolewamy dwie trochę ciepłego mleka do jogurtu, mieszamy i dopiero wlewamy jogurt do garnka.
4
Całość należy zamieszać i przykryć pokrywką. Garnek najlepiej dodatkowo owinąć kocem, aby dłużej trzymał ciepło. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Na drugi dzień możemy już się cieszyć własnym, domowym jogurtem.
Możemy do przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.
5
Powyższy przepis dotyczy oczywiście jogurtu naturalnego.
Mamy jednak nieograniczone możliwości wzbogacenia jego smaku. Dodajemy owoce, soki, orzechy, chrupki i wszystko na co mamy ochotę, aby stworzyć pyszne i pożywne śniadanie.

Powiązane porady

drugie śniadanie
wiosenne kanapki
Dziecko gotuje

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie