banany w karmelu

Jak zrobić banany w karmelu?

AlexisAlexis - specjalista Tipy.pl
Zawsze, kiedy przygotowuje słodkie przekąski, zżerają mnie straszne wyrzuty sumienia. Wyobrażam sobie te wszystkie kalorie, które właśnie połykam i myślę, ile musiałabym ćwiczyć, żeby je spalić. Jednak z tym przepisem jest zupełnie inaczej. Ilekroć wgryzę się w oblane karmelem banany, zapominam o całym świecie. Wam też radzę. Doskonały sposób na całoroczną chandrę. Przepis zamieszczam poniżej.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* ¼ szklanki brązowego cukru
* 2 łyżki wody
* 1 świeżo obrany banan, pokrojone na kawałki
* 3 łyżki gęstej (ale nie bitej) śmietany
* ½ łyżeczki wanilii w proszku

1
banany w karmelu - krok 1
Na spód małej, nieprzywierającej patelni nasyp brązowy cukier. Połóż patelnie na średnim ogniu i podgrzewaj cukier przez 1-2 minuty.
2
banany w karmelu - krok 2
Dodaj wodę, doprowadź ją do wrzenia i poczekaj, aż przestanie parować.
3
banany w karmelu - krok 3
Na tak przygotowany syrop cukrowy połóż banany i smaż 1-2 minuty.
4
banany w karmelu - krok 4
Na wierzch smażących się bananów nasyp wanilię w proszku i nałóż śmietanę. Ostrożnie odwróć banany na drugą stronę i podsmaż.
5
banany w karmelu - krok 5
Gdy karmel zgęstnieje i przybierze złotą barwę, a banany zaczną się robić miękkie, zdejmij patelnię z ognia i przełóż je na talerz. Polej sosem karmelowym.

Powiązane porady

duszone pory
kurczak w sosie miodowo-musztardowym
Kasza gryczana

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie