Patelnia

Jak wybrać patelnię? cz. 1

Patelnia to podstawa każdej kuchni. Najlepiej mieć co najmniej 3 różnej wielkości oraz jedną dużą i głęboką – taka czwórka to absolutne minimum. Jak je jednak wybrać spośród tak bogatej oferty rynku?
1
Jednym z najważniejszych parametrów, jakie powinnaś wziąć pod uwagę przy wyborze patelni, jest jej powłoka. Jeżeli decydujesz się na taką z nieprzywieralną powłoką, zwróć uwagę, czy warstwa ta ma odpowiednią grubość. Cienka bardzo szybko się zetrze, a potrawy będą przywierać, aż miło – a to nie o to chodzi.
2
Pamiętaj też, że z powłoki na patelni niewiele zostanie, jeżeli będziesz po niej jeździć nożem, widelcem czy jakimkolwiek innym przedmiotem. Powłoki tolerują tylko drewniane sprzęty do mieszania.
3
Niemniej ważny jest rozmiar i grubość patelni. Mięsa najlepiej smaży się i dusi na patelniach z grubym dnem, ponieważ dobrze przewodzi ono ciepło. Cieńsze patelnie będą natomiast idealne do lżejszych potraw, jak omlety, naleśniki.
4
Rozmiar zależy oczywiście od ilości jedzenia, które zamierzasz przygotować, ale nie tylko. Mniejsze patelnie lepiej się sprawdzą do takich czynności, jak smażenie jajecznicy, podsmażanie cebulki, robienie zasmażki, smażenie naleśników. Większe będą natomiast odpowiedniejsze do smażenia mięsa, duszenia, podsmażania pierogów itp.
5
Kupując patelnię, zwróć też uwagę, z jakiego materiału wykonany jest uchwyt. Nie powinien się on nagrzewać, aby można było bezpiecznie zdjąć patelnię z kuchenki. Gorąca rączka może się też odkształcić.
6
Dobrze, jeżeli patelnia jest sprzedawana wraz z pokrywką. Będzie ona szczególnie przydatna podczas duszenia, ale zapobiegnie też wystyganiu potraw, które będziesz chciała za kilka minut nałożyć na talerze. Dobrym wyborem jest żaroodporna pokrywa szklana, ponieważ nie będziesz musiała jej zdejmować, aby zobaczyć, w jakim stanie jest jedzenie. Jej uchwyt, podobnie jak rączka patelni, powinien być wykonany z nienagrzewającego się materiału.
7
Jeżeli planujesz wstawiać patelnię do piekarnika, to zarówno rączka, jak i uchwyt porywy muszą być metalowe. Te niestety będą się nagrzewać.
8
Jeżeli poszukujesz dużej, głębokiej i grubej – jednym słowem ciężkiej – patelni, wybierz taką, która posiada dwa uchwyty – łatwiej będzie ją przenosić dwiema rękami, zwłaszcza z zawartością.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

mariaawaria.1986
06.09.2016
Ja mam patelnię grillową z Gerlacha. Świetnie się sprawdza w kuchni. Jest solidnie wykonana, łatwo się ją czyści, jedzenie do niej nie przywiera dzięki specjalnej powłoce. No i jest moim sprzymierzeńcem w diecie - smażę na niej bez tłuszczu.
kucharz
26.09.2013
beznadziejny artykuł bo opisano oczywiste oczywistości. spodziewałem się więcej o powłokach i o materiałach na patelnie np. czy żeliwo czy ceramika