Patelnia

Jak wybrać patelnię? cz. 2

Dokonując wyboru drobnych narzędzi kuchennych często stajemy przed dylematem, jakie będą dla nas najlepsze. Według technologów żywienia przyrządzanie posiłków w uszkodzonych garnkach i patelniach ma bardzo duży wpływ na wartości odżywcze potraw. Wiele firm reklamuje tego typu akcesoria oferując nam swoje sprzęty jako najlepsze, bezpieczne i gwarantujące znakomity smak potraw, ale czy tym powinniśmy się kierować? Poniżej przedstawiam wam II odsłonę porad, które pozwolą wam wybrać dobrą patelnię.
1
Patelnia aluminiowa
Jeżeli twój wybór padnie na patelnię aluminiową, pamiętaj, by najpierw nagrzewać ją pustą i suchą. Celem sprawdzenia, czy jest już odpowiednio gorąca (ani się waż robić tego ręką!), nalej na nią kapkę wody. Jeżeli zacznie ona skakać – czas smażyć. Jest ona najlepsza do smażenia dań niewymagających wysokiej temperatury (np. naleśników) oraz do podgrzewania potraw.
2
Patelnia żeliwna
Być może masz, pewnie jeszcze po babci, patelnię żeliwną. Wymaga ona traktowania innego, niż wszystkie, mianowicie przed smażeniem należy ją rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury, a ogień zmniejszyć dopiero po wrzuceniu na nią mięsa. Po zakończeniu smażenia zaś nie próbuj jej nawet myć – tego się po prostu nie robi. Zamiast tego wytrzyj ją do sucha papierowym ręcznikiem i schowaj. Jej zaletą jest to, że smaży się na niej błyskawicznie, a żeliwo bardzo dobrze przewodzi ciepło.
3
Patelnia teflonowa
Patelnia teflonowa to coś dla amatorów zdrowego jedzenia i zdrowego trybu życia w ogóle. Można na niej bowiem smażyć całkowicie bez tłuszczu.
4
Patelnie ze stali nierdzewnej
Najbardziej odporne na zanieczyszczenia są patelnie ze stali nierdzewnej. Ich dodatkową zaletą jest to, że mają grubsze dno, na którym trudniej coś przypalić, oraz które równomiernie rozkłada temperaturę.
5
Patelnia ceramiczna
Ciekawą propozycją są patelnie ceramiczne, które pozwalają na smażenie bez użycia tłuszczu. Ceramika nie wchodzi w reakcje z żywnością, jak to może się dziać w przypadku innych, starszych generacji powłok. Jest ona też bardzo trwała i niezwykle łatwa w czyszczeniu.
6
Patelnia do jajek
Jeżeli przepadasz za jajkami sadzonymi, warto zaopatrzyć się w specjalnie do nich przeznaczoną patelnię z wgłębieniami na jajka. Taka patelnia jest też doskonała do smażenia racuchów.
7
Patelnia z przegródkami
Na rynku są również patelnie dzielone na 2-4 przegródki, dzięki czemu można podgrzewać jednocześnie np. mięso, ziemniaki i jarzynę.
8
Patelnia do omletów
Maniacy omletów mogą natomiast poszukać specjalnej patelni do ich smażenia. Wgląda ona jak dwie patelnie złączone ze sobą, dzięki czemu omlety łatwo jest przewracać – po prostu przekręca się patelnię.
9
Patelnia do naleśników
Do naleśników natomiast są duże, płaskie patelnie niskim brzegiem, który ułatwia ich zsunięcie.
10
Patelnia do grillowania
Do smażenia mięsa dobry wyborem będzie patelnia grillowa, która dzięki dnu wyprofilowanemu w paski odciska na mięsie wzór, do złudzenia przypominający ten z grilla.
11
Nie kupuj tanich patelni z supermarketów czy targowisk, gdyż jedzenie będzie po prostu przywierać. Wszelkie nieprzywierające powłoki, jakkolwiek by nie zostały nazwane, to kpina jeśli cena patelni wynosi 30 zł. Specjalnie wytrzymałe też one nie są.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

lew
05.03.2015
"Patelnia teflonowa to coś dla amatorów zdrowego jedzenia i zdrowego trybu życia w ogóle"... Szczególnie że smażenie na teflonie jest bardzo nie zdrowe... Super