- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak blanszować warzywa?
przepisykulinarne - specjalista Tipy.pl

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.
Podziel kalafior na różyczki, przełóż je na duże sitko i zanurz w gotującej się wodzie na 1-3 min. Po tym czasie szybko wyciągnij sitko z wody i przełóż je do miski wypełnionej wodą i lodem na kolejną minutę.
Blanszowanie brokułów
Brokuły blanszujemy 1-2 minuty i postępujemy z nimi tak samo jak z kalafiorem. Dzielimy je na małe różyczki, kładziemy na sitko i wkładamy do wrzątku. Następnie szybko schładzamy w misce z lodem.
Blanszowanie pieczarek
Oczyść grzyby i wrzuć do wrzątku z dodatkiem łyżeczki soku cytrynowego. Gotuj przez 2 minuty a następnie odcedź i włóż na moment do lodowatej wody. Wszelkie grzyby, w tym pieczarki zachowają więcej smaku gdy będą blanszowane na parze (na parze blanszujemy 1,5 razy dłużej).
Blanszowanie cebuli
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kładziemy na sitko i wkładamy razem z nim do gotującej się wody na ok 1 minutę. Aby cebula nie była ostra wystarczy przelać ją wrzątkiem.
Blanszowanie szpinaku
Szpinak połóż na sitku a następnie włóż do wrzątku na około 1 minutę. Następnie schłódź w lodowatej wodzie.
Blanszowanie bobu
Bób blanszujemy 1-2 minuty.
Blanszowanie brukselki
Brukselkę blanszujemy 2 minuty.
Blanszowanie cukinii
Cukinie blanszujemy 2 minuty.
Wskazówki
* W parze wodnej należy blanszować 1,5 razy dłużej, niż w gorącej wodzie. * Warzywa blanszujemy w większości od 2 do maksymalnie 4 minut.