Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?
przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.

1
Blanszowanie warzyw

Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej groszek zielony lub fasolkę szparagową na 1-2 minuty.


2
Blanszowanie warzyw 2

Wyciągnij warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały".


3
Blanszowanie warzyw 3

Nie mocz warzyw dłużej niż 2-3 minuty, aby nie straciły smaku. Przełóż warzywa na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby obeschły.


4
Blanszowanie kalafiora

Podziel kalafior na różyczki, przełóż je na duże sitko i zanurz w gotującej się wodzie na 1-3 min. Po tym czasie szybko wyciągnij sitko z wody i przełóż je do miski wypełnionej wodą i lodem na kolejną minutę.



Blanszowanie brokułów



Brokuły blanszujemy 1-2 minuty i postępujemy z nimi tak samo jak z kalafiorem. Dzielimy je na małe różyczki, kładziemy na sitko i wkładamy do wrzątku. Następnie szybko schładzamy w misce z lodem.



Blanszowanie pieczarek



Oczyść grzyby i wrzuć do wrzątku z dodatkiem łyżeczki soku cytrynowego. Gotuj przez 2 minuty a następnie odcedź i włóż na moment do lodowatej wody. Wszelkie grzyby, w tym pieczarki zachowają więcej smaku gdy będą blanszowane na parze (na parze blanszujemy 1,5 razy dłużej).



Blanszowanie cebuli



Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kładziemy na sitko i wkładamy razem z nim do gotującej się wody na ok 1 minutę. Aby cebula nie była ostra wystarczy przelać ją wrzątkiem.



Blanszowanie szpinaku



Szpinak połóż na sitku a następnie włóż do wrzątku na około 1 minutę. Następnie schłódź w lodowatej wodzie.



Blanszowanie bobu



Bób blanszujemy 1-2 minuty.



Blanszowanie brukselki



Brukselkę blanszujemy 2 minuty.



Blanszowanie cukinii



Cukinie blanszujemy 2 minuty.


?

Wskazówki

* W parze wodnej należy blanszować 1,5 razy dłużej, niż w gorącej wodzie. * Warzywa blanszujemy w większości od 2 do maksymalnie 4 minut.


Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

IzaS
10.06.2013
Gdy się umieszcza tekst w publicznym miejscu, trzeba zadbać też o poprawną mowę , mówi się"miększymi", ale bardziej miękkie. Zobacz sobie jak stopniuje się przymiotniki- poziom szkoły podstawowej