Śniadanie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?
!
Uwaga!
* W Ameryce jaja mają termin przydatności do spożycia 2 dni, zaś w Europie - 28. Prof. Adam Mazanowski, największy polski specjalista od jaj, bije na alarm - 10% jaj w sklepach jest popsute, 40% zaczyna się psuć, zaś reszta nadaje się do spożycia, jednak świeża i tak nie jest.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (15)
wiki
28.09.2015Inną metodą jest potrząsanie jajkiem - nieświeże bulgocze w środku.
Raula Parmel
10.03.2015Część jajka nie odchodzi z łupką tylko ze skorupką. Bo tak się składa że jajka maja skorupki. A łupki mają ponoć czasem gaz, którego nawet w Polsce poszukiwano.
annabarbara14
10.03.2015Na grzyba takie i jakiekolwiek sposoby? Rozbijasz jajko, wąchasz i wszystko jasne. Debile wymyślają sposoby na sprawdzenie świeżości- i po co? Pójdą z tym jajkiem do sklepu i oddadzą? A może są za głupi by skorzystać z mojego sposobu i ostatnie jajko zepsuje im 59 dobrych jajek? (Robię sękacz)
addam60
10.03.2015Czy ten artykuł misi mieć 4 strony ??
ati
10.03.2015Powiedzcie mi, jak to jest mozliwe, ze w okresie 30 lat, kiedy mieszkam na tzw. Zachodzie, nie zdarzylo mi sie kupic zepsutego jajka... Czyzby przypadek, czy jednak cos wiecej...
klops
10.03.2015Od 40 lat nie spotkałem zepsutego jajka. Artykuł bez sensu...
Marek P.
10.03.2015Normalnie odkrycie Ameryki przy tym to pikuś. Autorowi Nobel za wynalazek i jednoczesnie kara za zmarnowanie aż czterech stron, żeby to wyjaśnić i zwizualizować. Pozdrawiam
babcia
10.03.2015Aby ugotowane jajko dobrze się obłupywało ze skorupki (świeże też) należy przed ugotowaniem zrobić maleńką dziurkę w miejscu pęcherzyka powietrznego (czubkiem noża, grubą igłą lub gotowym przyrządzikiem). Podczas gotowania powietrze zostanie wypchnięte na zewnątrz , dzięki czemu wewnętrzna błonka nie będzie ściśle przylegać do skorupki.
adam
10.03.2015Od ponad 20-tu lat nie zdarzyło się, żebym trafił na zepsute jajko, ani też nie słyszałem o takim przypadku wśród znajomych.
szydera
10.03.2015Z chłopem podobnie, do wanny z lodowata woda i worek soli - jak utonie znaczy wierny, jak pływa - znaczy puszcza się