Roztopiona czekolada

Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
Roztopiona czekolada jest wspaniała do polewania ciast i deserów. Jeśli roztopisz ją w kąpieli wodnej oszczędzisz sobie przypalonych garnków. To bardzo prosty i przyjemny sposób na roztopienie czekolady, który nie wymaga dużego wysiłku, ani specjalnych umiejętności. Dzięki temu twoje ciasta i desery będą znakomite, a bliscy zadowoleni. Jeśli raz wykorzystasz ten sposób już nigdy nie wypróbujesz innego. Poniżej znajdziesz szczegółowe wskazówki, które ci w tym pomogą.
1
Posiekaj lub pokrusz drobno czekoladę. Włóż ją do żaroodpornego naczynia pasującego rozmiarem do ronedlka.
2
Wypełnij rondel (lub szeroki garnek) do połowy wodą i postaw na ogniu doprowadzając wodę do wrzenia. Naczynie z czekoladą włóż do garnka, upewniając się, że jego spód nie dotyka wody.
3
Roztapanie czekolady
Mieszaj metalową łyżką, aż czekolada się roztopi. Unikaj łyżek drewnianych - wchłaniają wilgoć przez co czekolada będzie twarda.

Powiązane porady

Kluski
Stek w marynacie

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

klaudia8120
16.04.2013
ja zawsze topię czekoladę w kąpieli wtedy się nie zwarzy.