Topienie czekolady

Jak roztopić czekoladę?

przepisykulinarneprzepisykulinarne - specjalista Tipy.pl
Topienie czekolady
1 z 6

Wypieki z czekoladą są przepyszne, jednak jej topienie powinno być wykonane w określony sposób, aby czekolada zachowała gładką konsystencję. Czekoladę można topić na wiele sposobów. Nie ważne jaki sposób wybierzesz - zawsze musisz bardzo uważać, aby do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Woda w rondelku, misce czy na łyżce może spowodować, że czekolada się zważy i będzie bezużyteczną masą.



<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2227376&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


1
Krojenie czekolady

Weź tabliczkę dobrej jakości czekolady półgorzkiej lub półsłodkiej. Posiekaj lub połam czekoladę na kawałki. Dzięki temu czekolada się łatwiej roztopi.


2
Roztapianie czekolady w mikrofali

Aby stopić czekoladę włóż ją do szerokiego naczynia żaroodpornego i wstaw do mikrofalówki. Nastaw mikrofalówkę na średnią temperaturę na około 1 minutę. Po minucie wyciągnij czekoladę i zamieszaj. Powtarzaj podgrzewanie w tej samej temperaturze. Wyciągaj i mieszaj czekoladę co 15-20 sekund, aż czekolada się całkowicie roztopi i będzie mieć gładką konsystencję.


3
Gotująca się woda

Aby stopić czekoladę w kąpieli wodnej nalej kilka centymetrów wody do garnka i doprowadź do wrzenia.


4
art/2011/6624_43861_big.jpg

Następnie na garnek połóż naczynie żaroodporne. Naczynie powinno przywierać do ścianek garnka, tak, aby para wodna nie miała ujścia. Upewnij się również, że woda nie dotyka naczynia z czekoladą.


5
art/2011/6624_43862_big.jpg

Poczekaj, aż para wodna rozgrzeje naczynie z czekoladą i ją rozpuści. Od czasu do czasu mieszaj, aż czekolada będzie całkowicie roztopiona. Wówczas ściągnij naczynie z garnka i mieszaj czekoladę metalową łyżką, aż uzyska gładką konsystencję. Roztopioną czekoladę dodaj do deseru póki jest ciepła.


Strona 1 z 6

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Teted
14.01.2016
Czy to wina czekolady? Czekolada gorzka Wedla wstawiona do mikrofali na 2 min. na 800W nawet nie zrobiła się ciepła? Podgrzewana nad garnkiem z wodą roztopiona ale zbyt gęsta by można było użyć jako polewy (bez grudek ani przypaleń). Co jest nie tak?
francik7a
23.12.2014
Ten sposób topienia czekolady w mikrofalówce jest wspaniały,szkoda że wcześniej go nie znałeł istna rewelacja.