Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Co najmniej 8 litrowy garnek (najlepiej ze stali nierdzewnej, nie używaj aluminiowych i żeliwnych garnków)
* Termometr
* Kuchenka mikrofalowa
* Mniejsze i większe sitko
* Łyżka durszlakowa (z dziurami)
* 4 litry mleka (najlepiej świeże prosto od krowy, może być także pełne mleko, mleko 2%; nie używaj mleka UHT)
* 1 tabletka podpuszczki(można ją kupić w hurtowniach mleczarskich bądź specjalistycznych sklepach)
* Kwasek cytrynowy (2 łyżeczki – 1 będzie dodana do mleka a druga do wody)
* ½ szklanki wody (rozlejemy ją na 2 części czyli po ¼ szklanki, nie używaj chlorowanej wody, najlepiej mineralną)
* 1 – 2 łyżeczki soli

1
Garnek z mlekiem
W oddzielnym garnku podgrzej 4 litry mleka do temperatury 10 stopni C. Aby zmierzyć temperaturę mleka użyj termometru spożywczego. Można go kupić w większości sklepów z wyposażeniem do kuchni. Możesz użyć także wcześniej zdezynfekowanego zwykłego termometru.
2
Dodawanie 1
Następnie dodaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do ¼ szklanki wody (niechlorowanej). Wymieszaj dokładnie. Przygotuj kolejną ¼ szklanki wody i rozpuść w niej 1 tabletkę podpuszczki. Zrób to starannie, żeby podpuszczka całkowicie rozpuściła się. Możliwe jest wydzielenie się osadu w szklance z podpuszczką.
3
Dodawanie 2
Odstaw mleko z ognia. Upewnij się, że mleko ma 10 stopni i wlej do niego ¼ szklanki wody z rozpuszczonym wcześniej kwaskiem cytrynowym. Wymieszaj. Następnie dodaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego do garnka z mlekiem. Wymieszaj. Możesz zauważyć jak mleko lekko ścina się.
4
Przygotowywanie mozzarelli 1
Na wolnym ogniu podgrzej mleko do ok. 31-32 stopni C. Zrób to z wyczuciem. Nie śpiesz się. Nie chcemy uzyskać wyższych temperatur mleka, ponieważ póki co nie chcemy go pasteryzować. Jeśli temperatura będzie za niska lub za wysoka mleko nie zrobi się zsiadłe. Zestaw mleko z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw je na 15-30 minut.
5
Przygotowywanie mozzarelli 2
Po upływie tego czasu zrób test czy mleko prawidłowo fermentuje. Jeśli włożysz palec do środka zauważysz jak wytworzona serwatka i zsiadłe mleko rozdzielają się. Zobacz jak to wygląda na zdjęciu obok. Jeśli test nie wyszedł odstaw mleko na trochę dłużej.
6
Zsiadłe mleko
Weź nóż i przedziel mleko w garnku na 4 ćwiartki. Odstaw je na 5 minut. Następnie podgrzewaj mleko na wolnym ogniu aż do momentu, kiedy temperatura osiągnie 42 stopnie C. Powinno to zająć ok. 15minut. Mieszaj okazjonalnie.
7
Mieszanie
Po tym czasie wyłącz kuchenkę. Teraz musimy przejść przez proces mieszania. Mieszaj mleko co kilka minut przez kolejne 20 minut. Możesz to robić zwykłą łyżką. Zsiadłe mleko zacznie kurczyć się, tworząc miękkie grudki.
8
Sitko 1
Mniejszym sitkiem zacznij wyławiać zsiadłe mleko. Wrzucaj je powoli do większego sitka ustawionego na misce. Gdy skończysz wyławiać grudki pozwól im wyschnąć na oddzielnym sitku. Potrwa to około 15 minut.
9
Sitko 2
Następnie wrzuć grudki zsiadłego mleko z sitka do miski (najlepiej żaroodpornej). Wymieszaj je rękami. Teraz włóż miskę do mikrofalówki (moc 1100watt) i podgrzewaj przez ok. 30 -45 sekund. Jest to dość trudny etap. Jeśli podgrzejesz masę za mocno zrobi się z tego papka. Lepiej podgrzewaj ją w krótkich cyklach co chwilę sprawdzając czy nie robi się z tego papka.
10
Odzielanie masy od serwatki
Po tym kroku serwatka powinna oddzielić się od zsiadłego mleka. Delikatnie przesuń grudki na jeden bok miski i wylej serwatkę. Ponownie włóż masę do mikrofali na ok. 15 sekund i znowu wylej powstałą serwatkę (wcześniej zbijając lekko masę). Powtarzaj tą czynność aż uformujesz dość gęstą kulkę. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
11
Mozzarella 2
Kolejny test. Weź 1/3 masy bądź ½ masy i unieś. Jeśli masa nie będzie rozciągać się to powtórz krok 10. Jeśli masa jest dość rozciągliwa to formułuj z niej kulkę. Teraz masz własnoręcznie wytworzoną Mozzarellę. Ser należy trzymać w lodówce najlepiej w plastikowym pojemniku. Niektórym smakuje najlepiej po 6 dniach w lodówce. Smacznego!
Strona 1 z 2

Powiązane porady

smażona mozzarella
ser pleśniowy
kulki serowe

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

serowar
15.06.2015
Przepis jest do bani ! pominięty został etap dodania podpuszczki. Ale najważniejsze są reklamy i tagi do pozycjonowania. Dno ! NIE POLECAM