Francuska zupa cebulowa

Jak zrobić zupę cebulową?

Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl
Poniższy przepis polega na wcześniejszym upieczeniu cebuli w piekarniku, dzięki czemu zupa ma wspaniały i wyrazisty smak. Jej wykonanie jest odrobinę pracochłonne i wymaga czasu, jednak efekt końcowy jest wart całego wysiłku. Zupa z pewnością zachwyci niejednego smakosza, a stwierdzenie, że jest niczym niebo w gębie nie jest w tym przypadku, ani trochę przesadzone. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu. Smacznego.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3 łyżki masła
* 6 dużych cebul (ok 1,8 kg), pokrojonych na grube plastry
* Sól
* 2 szklanki wody
* Pół szklanki białego wina wytrawnego
* 4 szklanki bulionu drobiowego
* 2 szklanki bulionu wołowego
* 6 gałązek świeżego tymianku
* 1 liść laurowy
* Czarny pieprz
* 1 bagietka
* 8 plastrów miękkiego sera żółtego

1
Pieczenie cebuli
Zapiekanie cebuli

Umieść blachę do pieczenia na średniej wysokości i rozgrzej piekarnik do 205 stopni C. Spryskaj środek garnka żeliwnego (lub innego naczynia żaroodpornego) olejem w sprayu. Do garnka włóż pokrojoną cebulę, masło oraz sól. Piecz pod przykryciem około 1 godzinę (cebula zrobi się wilgotna i zmniejszy swoją objętość).

2
Cebula z piekarnika
Wyciągnij garnek z piekarnika i zamieszaj dokładnie cebulę. Garnek znów włóż do piekarnika i kontynuuj pieczenie, aż cebula zrobi się bardzo miękka i brązowa - około 1:30 do 1:45 h dłużej. Po godzinie znów przemieszaj cebulę.

Pieczenie cebuli w piekarniku trwa wieki, jednak warto poczekać iż w taki sposób przygotowana da nam świetny smak. Cebulę tak przygotowaną można schłodzić i przechowywać w lodówce przez około 3 dni przed przygotowaniem zupy.
3
Smażenie pieczonej cebuli
Ostrożnie wyciągnij garnek z piekarnika i postaw na ogniu. Mieszaj cebulę drewnianą łyżką, co chwilę odrywając ją od ścianek i spodu garnka. Jak już cała woda z cebuli wyparuje a cebula zacznie szybko brązowieć to (15-20 minut) zmniejsz nieco ogień. Kontynuuj gotowanie co jakiś czas mieszając, aż na spodzie garnka zacznie robić się skorupka (około 6-8 minut).
Osad na spodzie garnka zdrap i dodaj do cebuli.
4
Zupa cebulowa
Dodaj do cebuli 1/4 szklanki wody i dokładnie wymieszaj (zdrap łyżką skorupkę na dnie). Gotuj co jakiś czas mieszając aż woda wyparuje i znów pojawi się osad z cebuli na dnie (około 6-8 minut). Powtórz cały proces około 2-3 razy, aż cebula będzie ciemno brązowa. Zmieszaj ją z białym winem wytrawnym i zagotuj ciągle mieszając. Gotuj aż wino odparuje, około 5 minut.

Cebulę pomieszaj z bulionem wołowym i drobiowym, 2 szklankami wody, tymiankiem, liściem laurowym, połową łyżeczki soli oraz z zeskrobaną cebulą z dna garnka.

Zwiększ ogień doprowadzając zupę do wrzenia a następnie zmniejsz ogień na minimum i duś przez pół godziny. Wyciągnij z zupy zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
5
Grzanki
Robienie grzanek

Jak zupa będzie się dusić pokrój bagietkę w kromki. Kromeczki połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż bagietka będzie chrupiąca i przypieczona na brzegach (około 10-12 minut). W międzyczasie odwróć kromeczki na drugą stronę, aby się równo przypiekły.

6
Zupa cebulowa
Podawanie

Blachę do pieczenia umieść około 15 cm od brojlera (górna grzałka w piekarniku) i maksymalnie rozgrzej piekarnik. Żaroodporne miseczki połóż na blasze wyłożonej papierem i nalej do nich zupy - około 3/4 pojemności naczyń. Na zupę połóż 2 kromeczki przypieczonej bagietki.

7
Przygotowanie zupy cebulowej
Na wierzch połóż duży plaster sera (dobry będzie ser provolone).
8
Zupa cebulowa z serem
Zapiekaj aż ser się całkowicie roztopi i zacznie wypływać z miseczki (około 3-5 minut). Po wyciągnięciu odstaw na bok na kilka minut, aby naczynie i ser nieco przestygły. Ser po wyciągnięciu z piekarnika będzie tak gorący, że może poważnie poparzyć.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

zupa krem z cukinii i awokado
zupa

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie