- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność

Jak zrobić pudding czekoladowy?
Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl
Rzeczy, których potrzebujesz
* 1/2 szklanki cukru
* 1/3 szklanki + 1 łyżka kakao
* 1/8 łyżeczki soli (szczypta)
* 1/3 szklanki gorącej wody
* 30 gram półsłodkiej czekolady drobno posiekanej
* Szklanka śmietany
* Szklanka mleka
* 2,5 łyżki skrobi kukurydzianej
* 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* bita śmietana

Zanim zaczniesz upewnij się że masz odpowiednie miseczki średniej wielkości, które byłyby odpowiednie na pudding (wielkości około 200 - 250 ml). W dużym rondelku zmieszaj z sobą cukier, kakao i sól. Stopniowo dodawaj gorącej wody ciągle mieszając aż zrobi się gładka pasta. Rondelek z kakao postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Jak zacznie się gotować to ściągnij z ognia i dodaj drobno posiekaną lub startą na tarce czekoladę.

Do pozostałej części śmietanowego mleka (1/4 szklanki) dodaj skrobię kukurydzianą i zmiksuj na gładką masę. Teraz część ze skrobią wlej do czekolady i dokładnie wymieszaj.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (5)
1/2*2,3= ok 1,15 szklanki cukru
1/3*2,3= ok 0,8 szklanki + 1*2,3= 2,3 łyżka kakao
itd.