Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Desery > Budynie i Puddingi > Jak zrobić pudding czekoladowy?

Jak zrobić pudding czekoladowy?

Stopień trudności: umiarkowane
, specjalista Tipy.pl
 4.5/5 (13 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Czekolada – recepta na całe zło i wszystkie troski. Ten najlepszy środek na depresje ma swoich fanów na całym świecie, mali i duzi zajadają się nią zapominając o kaloriach. Pudding czekoladowy stanowi doskonałą propozycję na deser bez względu na okazję. Niewątpliwie dużą zaletą jest niesamowita prostota i szybkość wykonania tej słodkości. Możecie być pewni, że raz przygotowany już zawsze będzie gościł na waszych stołach. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jego przygotowaniu.
Rzeczy, których potrzebujesz:
1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki + 1 łyżka kakao, 1/8 łyżeczki soli (szczypta), 1/3 szklanki gorącej wody, 30 gram półsłodkiej czekolady drobno posiekanej, Szklanka śmietany, Szklanka mleka, 2,5 łyżki skrobi kukurydzianej, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, bita śmietana
1
Czekolada

Zanim zaczniesz upewnij się że masz odpowiednie miseczki średniej wielkości, które byłyby odpowiednie na pudding (wielkości około 200 - 250 ml). W dużym rondelku zmieszaj z sobą cukier, kakao i sól. Stopniowo dodawaj gorącej wody ciągle mieszając aż zrobi się gładka pasta. Rondelek z kakao postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Jak zacznie się gotować to ściągnij z ognia i dodaj drobno posiekaną lub startą na tarce czekoladę.

2
Pudding czekoladowy
Zmieszaj ze sobą szklankę śmietany i szklankę mleka. Odlej do osobnego naczynia 1/4 szklanki śmietanowego mleka. Resztę (1 i 3/4 szklanki) stopniowo wlewaj do masy czekoladowej cały czas mieszając.

Do pozostałej części śmietanowego mleka (1/4 szklanki) dodaj skrobię kukurydzianą i zmiksuj na gładką masę. Teraz część ze skrobią wlej do czekolady i dokładnie wymieszaj.
3
Robienie puddingu
Połóż rondelek na ogniu i ciągle mieszaj. Im dłużej masa będzie się podgrzewać tym bardziej odparuje z niej woda a masa będzie gęstnieć.
4
Gęstniejąca czekolada
Jak już masa czekoladowa zgęstnieje zmniejsz ogień na maksymalnie mały i gotuj przez minutę. Cały czas mieszaj, aby czekolada się od spodu nie przypaliła.
5
Czekolada na pudding
Po minucie ściągnij czekoladę z ognia, dodaj do niej 1,5 łyżeczki wanilii i dokładnie wymieszaj.
6
Pudding czekoladowy
Przelej pudding do małych miseczek. Przykryj je plastikowymi workami, aby nie utworzył się na wierzchu kożuch. Schładzaj w lodówce co najmniej 2 godziny przed podaniem. Pudding można przechowywać 2 dni od czasu przygotowania.
7
Pudding z bitą śmietaną
Pudding podawaj z bitą śmietaną. Smacznego
Jak zrobić krem waniliowy?
Jak zrobić eklerki?
Jak zrobić wołowinę duszoną z warzywami?
Jak sparzyć i wydrylować pomidory?
 4.5/5 (13 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (5)

Nie będzie widoczny na stronie
 
matix - 2016-06-29
jaka to ma być dokładnie śmietana
Kuchnieswiata - 2011-12-21
do Disco: wszystkie składniki przemnóż przez 2,3 tj.
1/2*2,3= ok 1,15 szklanki cukru
1/3*2,3= ok 0,8 szklanki + 1*2,3= 2,3 łyżka kakao
itd.
Disco - 2011-12-20
jak zrobić 14 porcji?
Kuchnieswiata - 2011-12-05
około 3 szklanek - po rozdzieleniu do małych miseczek będzie to ok 6 porcji
abezda - 2011-12-04
ile porcji z tego wyjdzie?
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Chyba mało jest osób, które nie lubią lub nie znają tiramisu. Ten wyśmienity kawowy deser zawładną naszymi...
Jak zrobić tiramisu bez jajek?
Chyba mało jest osób, które nie lubią lub nie znają...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.