Przepis na czekoladowe ciasto dla dzieci

axima - specjalista Tipy.pl
To ciasto możesz upiec na urodziny twojego dziecka. Warto poświęcić czas na wykonanie jeża, bo zachwyt wśród biesiadników jest murowany, a wszystkim wiadomo, że ciasta czekoladowe to najlepsze wypieki dla milusińskich. Wykonanie ciasta jest proste.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 200g gorzkiej czekolady,
* 3 łyżki mąki,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 5 jajek,
* 100g migdałów,
* 150g cukru,
* 2 łyżki bułki tartej,
* 120g sucharków,
* 120g masła,
* 2 łyżki rumu,
* 50g słupków migdałowych do dekoracji.

1
Podłużną formę z dnem zaokrąglonym posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Drobno pokruszone sucharki wraz z migdałami zmielić. Masło z cukrem i jajkami utrzeć na pianę, dodawać stopniowo zmielone suchary z migdałami i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2
Na tarce o małych oczkach utrzeć 100g czekolady i połączyć wraz z rumem z ciastem. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Piecz w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu wyłóż ciasto z formy. Pozostałą czekoladę rozpuść i polej nią ostudzone ciasto.
3
Tak przyszykowany jeż udekoruj słupkami migdałowymi. Jeżeli nie masz gotowych słupków, to sparz migdały, obierz i pokrój.
?

Wskazówki
* Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone.

Powiązane porady

chipsy domowe
włoskie paluszki grissini

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie