Jak upiec ciastka z twarogiem?
axima - specjalista Tipy.pl

Wypiek ten nie tylko nadaje się do czerwonego barszczu, ale i do kufla piwa w letni wieczór. Smakują także dzieciom jako przekąska między posiłkami. Ciasteczka możesz posypać odrobiną soli. Oto składniki i przepis na wykonanie.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 szklanka mąki,
* 4 łyżki masła,
* 2 jajka,
* 150g półtłustego sera twarogowego,
* 0,5 łyżeczki imbiru,
* 1 łyżeczka kminku,
* 0,5 łyżeczki soli
* pieprz.

1
Blaszkę delikatnie smarujemy masłem. Jedno żółtko oddzielamy od białka i białko to pozostawiamy do wysmarowania ciasteczek. Mąkę mieszamy z przyprawami, dodajemy ser, masło pozostałe jajka i zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki na 50 minut.
2
Wyciągnięte ciasto z lodówki należy rozwałkować na grubość około 6 mm. Radełkiem pokroić paski szerokości 4 cm i wycinać ciasteczka.
3
Wycięte ciasteczka układać na blaszce, delikatnie posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie