wina

Jak odczytać rodzaj wina z etykiety?

Właściwie każdy lubi wino, ale nie każdy musi być jego znawcą. Czy zdążyło Wam się stać przy regale z winami i przyglądać się etykietom, nie mając pojęcia co oznaczają obce słowa? W czasach, gdy najpopularniejsze są sklepy samoobsługowe, warto zapoznać się z podstawowymi terminami określającymi ten szlachetny trunek, dzięki temu zawsze wyjdziemy ze sklepy z odpowiednią butelką.A jeśli już podajemy wino gościom należałoby orientować się do jakiej potrawy jaki trunek najlepiej pasuje i jak podany.
1
wino białe; bianco, blanc, white
2
wino białe, lekkie: blanc de blancs
3
wino mocno wytrawne: brut
4
wino półsłodkie: demi-doux
5
wino półwytrawne: demi-sec
6
wino słodkie: dolce, doux
7
wino czerwone: red
8
wino wytrawne: sec, secco
9
Wina dzielone są pod względem wielu kategorii, np. pod względem zawartości cukru:
wina wytrawne - zawierają mało cukru do 1,5%
wina półwytrawne - mają już 1-4% cukru
wina półsłodkie - 4,7 - 7,5% cukru
wina słodkie - 8 do aż 16% cukru
10
Ze względu na ilość zawartego alkoholu, wina dzielimy na:
lekkie - mające 9-11% alkoholu
średnio mocne - 11-14% alkoholu
mocne - 14-18% alkoholu
Istnieją jeszcze wina wzmocnione, mające powyżej 18% zawartości alkoholu.
11
Wina dzielimy też ze względu na sposób konsumpcji, i tak wyróżniamy
Wina stołowe - zazwyczaj wytrawne i półwytrawne, są to wina, które serwowane są do posiłków.
Wina deserowe - podaje się je po posiłkach, stanowią one rodzaj deseru, zazwyczaj są słodkie i półsłodkie
Wina likierowe - są to specjalne wina słodkie i mocne, podawane są po posiłkach, ale raczej nie na co dzień, tylko przy wyjątkowych okazjach.
12
Ze względu na kolor dzielimy wina na:

czerwone - produkowane z czerwonych winogron, mogą być podawane w każdej postaci: jako wino młode, stare, słodkie, lub wytrawne. Niektóre rodzaje czerwonych win, wręcz należy podawać jako młode, inne znowu wymagają wieloletniego leżakowania. Najlepiej podawać je w temperaturze
12 - 18 stopni C.

Białe: Wina białe wytwarzane są zazwyczaj z białych winogron. Z reguły pija się je jako młode roczniki, ze względu na ich owocowy i świeży smak. Wina te zawierają mniej alkoholu i mają nie tak bardzo złożony smak jak czerwone. Podaje się je do ryb serów, białych mięs i ryb. Białe wina serwujemy w temperaturze 6-14 stopni

Różane - Produkuje się je z czerwonych winogron, z tym że szybko usuwa skórki owoców, ponieważ to właśnie z nich pochodzi czerwony barwnik.Podajemy je do owoców morza i lekkich dań. Najlepiej smakuje, mocno schłodzone.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

wino czerwone
Wybór wina do kolacji
białe czy czerwone wino

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Hm...
26.09.2016
Blanc de blanc nie oznacza wina lekkiego (czasem wręcz przeciwnie). To oznaczenie wina produkowanego w całości tylko z jednego białego szczepu chardonnay.