pasztet

Przepis na pasztet wielkanocny

axima - specjalista Tipy.pl
W czasie Świąt Wielkanocnych na polskich stołach królują pasztety. Możesz go zrobić sama, satysfakcja murowana. Poniższy przepis pozwoli Ci przygotować go w sposób prosty i szybki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 500g łopatki,
* 500g wołowiny,
* 500g karkówki,
* 500g surowego boczku,
* 500g wątróbki,
* boczek wędzony,
* warzywa: 2 duże cebule, pietruszka, marchewka, seler, por,
* 100g grzybków
* 5 jajek,
* przyprawy: majeranek, pieprz, sól, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, gałka muszkatołowa,
* bułka.

1
Mięso ugotować z warzywami /bez cebuli/, zielem angielskim i dwoma liśćmi laurowymi. Wątrobę razem z pieczarkami gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie. Ugotowane i ostudzone mięso i wątrobę należy przemielić z warzywami i surową cebulą. W wywarze moczymy bułkę, dodajemy do przemielonego mięsa.
2
Do masy mięsnej dokładamy jajka, przyprawy i wszystko ugniatamy. Jeżeli masa jest sucha możemy dolać do niej trochę wywaru.
3
Foremkę obkładamy wędzonym boczkiem na to wkładamy dobrze wymieszaną masę mięsną.
4
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę.

Powiązane porady

przekąski
chipsy z jabłek
Pasta z cukinii

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie