Jak zrobić tort ponczowy?

axima - specjalista Tipy.pl
To ciasto jest łatwe i szybkie w wykonaniu. To świetny smakołyk, który robisz w mgnieniu oka. Podany do kawy zachwyci gości swoim wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3 gotowe spody biszkoptowe,
* 6 łyżek soku pomarańczowego,
* 1 kieliszek rumu,
* 1 słoik dżemu porzeczkowego,
* 1 słoik dżemu pomarańczowego,
* 1 łyżka soku cytrynowego,
* 100g masy marcepanowej,
* 250g cukru pudru,
* 100g płatków migdałowych,
* 1 łyżeczka kakao,
* 1 łyżeczka masła

1
Spodni blat biszkoptu posmaruj dżemem porzeczkowym, przykryj drugim biszkoptem i nasącz go rumem wymieszanym z sokiem pomarańczowym i cytrynowym i delikatnie posmaruj dżemem pomarańczowym, nałoż trzeci blat.
2
Posmaruj wokół cały tort dżemem pomarańczowym. Masę marcepanową zagnieć z 50g cukru pudru, następnie rozwałkuj i włóż na biszkopt.
3
Resztę cukru pudru mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody i dodajemy roztopione masło, mieszamy. Odkładamy trzy łyżki lukru i mieszamy z kakao a pozostały rozprowadzamy na marcepanie. Pozostałym lukrem dekorujemy tort cienką stróżką. Płatkami migdałowymi obkładamy bok tortu.

Powiązane porady

pierogi leniwe
ciasteczko z wróżbą

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie