Makowiec na spodzie biszkoptowym: Jak upiec?
axima - specjalista Tipy.pl

Ciasto to jest bardzo wykwintne. Posmarowane kremem i oblane gorzką czekoladą skusi także tych, którzy za ciastami nie przepadają. Makowiec ten pasuje na każdą okazję. A zatem podaję przepis.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Składniki makowca:
* 1 szklanka cukru,
* 6 jajek,
* 2 szklanki maku sparzyć i przekręcić przez maszynkę,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* ½ szklanki oleju,
* 3 łyżki powideł,
* 1 łyżka wody,
* olejek migdałowy,
* 2 łyżki kakao,
* Składniki na biszkopt:
* 2 łyżki mąki luksusowej,
* 2 łyżki mąki kartoflanki,
* 3 jajka,
* ½ szklanki cukru,
* ½ proszku do pieczenia,
* szczypta soli,
* Składniki na krem:
* 1 kostkę palmy,
* ¾ szklanki cukru,
* 4 łyżki kakao,
* ½ szklanki wody,
* Polewa:
* ¼ kostki palmy
* 150g gorzkiej czekolady.

1
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, ciągle ubijając dodać resztę składników (mak, olej, proszek do pieczenia, powidła, kakao, wodę i olejek migdałowy). Wszystko razem dobrze wymieszać. Prostokątną blaszkę wysmarować masłem i obłożyć pergaminem. Do blaszki wlać masę makową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 25 min.
2
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodaj cukier i żółtka ciągle ubijając. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką i delikatnie połącz z masą. Po 25 min. wysuń blaszkę z piekarnika i wlej ciasto biszkoptowe. Piecz jeszcze przez około 20-25 minut.
3
Wszystkie składniki na krem (oprócz palmy) zagotować (chwilę gotować na małym ogniu), ostudzić i następnie utrzeć z palmą.
4
Jak placek przestygnie, wyciągamy go z blachy i odwracamy tak, aby biszkopt był na spodzie. Ponownie wkładamy do blachy wyłożonej świeżym pergaminem. Na mak nakładamy krem. Czekoladę rozpuszczamy z margaryną i po przestudzeniu nakładamy na krem polewę czekoladową. Wstawiamy do chłodnego miejsca.

Powiązane porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie