Jak zrobić mazurka polanego czekoladą?

axima - specjalista Tipy.pl
Robi się go bardzo szybko. Udekorowany migdałami i polany czekoladą skusi każdego. Migdały ułożone w kształcie bazi nadadzą mu świąteczny wygląd.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 suchy wafel,
* 5 białek,
* 3,5 łyżki mąki,
* 1 szklankę cukru,
* 2 łyżki kakao,
* 350g migdałów,
* 100g czekolady lub 1 opakowanie polewy czekoladowej,
* szczypta soli.

1
Odłóż kilka migdałów do dekoracji, a pozostałe obierz i posiekaj na maleńkie kawałeczki.
2
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i migdałami, wsypać do ubitych białek i starannie wymieszać.
3
Powstałą masę rozsmarować na waflu. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st.C.
4
Wierzch upieczonego mazurka udekorować pozostałymi migdałami. Czekoladę rozpuścić lub przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu i cienkim strumieniem polewać wierzch.

Powiązane porady

spaghetti bolognese
masa marcepanowa
kaczka z jabłkami

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie