Jak zrobić mazurka z bakaliami?

axima - specjalista Tipy.pl
W świąteczny dzień nic nie smakuje tak, jak mazurki podane do kawy. Pięknie przybrane są ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Przepis jest prosty i łatwy, szybko się go robi.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 szklanki mąki pszennej,
* ¾ szklanki cukru pudru,
* 1 kostka masła,
* 4 żółtka,
* bakalie (rodzynki, orzechy, płatki migdałów)
* 60g czekolady mlecznej.
* 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia,
* dżem morelowy.

1
Ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szybko ugniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
2
Ciasto trzeba rozwałkować po wyjęciu z lodówki i uformować w owalne kawałki. Blaszkę natłuszczamy i układamy mazurki - można je nakłuć widelcem.
3
Wstawić blachę z mazurkami do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C na ok. 30 min. (Powinny mieć złocisty kolor).
4
Upieczone mazurki posmarować dżemem morelowym i posypać bakaliami. Rozpuścić czekoladę i cienkim strumieniem polać po bakaliach.

Powiązane porady

prażone pestki dyni
zupa z kurek
sos do sałatki greckiej

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie