- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak czytać etykiety win?
metju - specjalista Tipy.pl


Etykiety win amerykańskich i angielskich.
1 – Rocznik zbioru winogron. Nie zawsze jest podany na etykiecie. W przypadku porto jego obecność oznacza, że mamy do czynienia z tzw. Vintage porto – bardzo drogim winem z wyjątkowo udanych zbiorów. Powyżej rocznika podany jest szczep. Jeżeli taka informacja znajduje się na etykiecie, oznacza to, że wino jest wytworzone przynajmniej w 75% z winogron danego gatunku, choć w wielu winiarniach jest to 100%.
2 – Nazwa winiarni lub marka wina.
3 – Region winiarski – informuje, gdzie zlokalizowane są winnice, z których pochodzą winogrona.
4 – Winnica – czasami wymienia się ją wraz z regionem winiarskim. Jej obecność na etykiecie oznacza, że pochodzi z niej przynajmniej 95% winogron.
5 - "Produced and Bottled By" – oznacza, że wina produkowane są i rozlewane w tym samym miejscu. Napis „Estate Bottled” oznacza dodatkowo, że wino zostało wytworzone z z własnych winogron.
6- Dojrzewanie („barrel fermented," "sur lie," and "oak aged"). W przypadku większości win bardziej szczegółowe informacje (o smaku wina i posiłkach, do których pasuje) znajdują się z tyłu etykiety.
7 - Informacje o rozlewni.
8 - Moc wina – czyli zawartość alkoholu na jednostkę objętości. Może wynosić 8,5-14%.
9 – Pojemność butelki, standardowo 750ml.

Etykiety win francuskich.
1 – Producent lub nazwa wina (tutaj Chateau Catrine)
2 - Grand Vin określa, że jest to pierwsze wino z danej winnicy.
3 – Informacja, że wino zostało zabutelkowane w zamku (Mis En Bouteille Au Chateau).
4 – Klasa winnicy (Premier Grand Cru Classe oznacza wino najwyższej klasy, a posiadłość, z której pochodzi to wino jest jedną z pięciu znajdujących się w oryginalnej klasyfikacji Bordeaux z 1855 r.).
5 – Apelacja (AOC - Appellation d'origine Contrôlée), gwarantuje, że winogrona pochodzą ze ściśle określonego obszaru. Jest kolejną z kategorii określającą jakość wina. Najwyżej cenione są apelacje gminne, najniżej regionalne.

Etykiety win włoskich.
1 – Nazwa winnicy.
2 – Rodzaj wina lub region, z którego pochodzi.
3 – Rocznik zbioru winogron.
4 - Apelacja, według klasyfikacji włoskiej. Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) jest najbardziej prestiżową włoską apelacją. Wino takie przez zabutelkowaniem musi przejść specjalne testy walorów smakowych. Inne apelacje to Vino Da Tavola - wino podstawowe , Vino a Indicazione Geografica (IGT) – wino regionalne oraz Vino a Denominazione di Origine Controllata (DOC) – wino jakościowe.
5 – Producent wina.
6 - Kraj pochodzenia.
7- Informacja o butelkowaniu.

1 – Producent wina.
2 – Rocznik zbioru winogron.
3, 4 – Informacje o winnicy i miejscu pochodzenia wina.
5 – Nazwa szczepu winogron.
6 – Kategoria wina. Wśród win niemieckich wyróżniamy następujące kategorie:
Kabinett – lekkie wino, zazwyczaj półsłodkie, z w pełni dojrzałych winogron
Spätlese – oznacza późne zbiory, wino zazwyczaj półsłodkie, często słodsze i bardziej wyraziste niż Kabinett
Auslese – oznacza „wybrany zbiór”, czyli że wino zostało wyprodukowane z wyselekcjonowanych, bardzo dojrzałych winogron. Półsłodkie albo słodkie.
Beerenauslese – wyprodukowane z wyselekcjonowanych, przejrzałych winogron, słodkie wino deserowe.
Eiswein (ice wine) – wino lodowe, wytwarzane z naturalnie przemarzniętych owoców, bardzo słodkie, o specyficznym smaku i aromacie.
Trockenbeerenauslese – wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron, często poddanych działaniu pleśni szlachetnej. Bardzo słodkie, niezwykle cenione.
7 – Region winiarski.
8 - Klasa wina:
- Tafelwein – wino podstawowe
- Landwein - wino regionalne
- QbA – wino jakościowe
- QmP – wino wysokiej jakości.